Sport

Australian Open: rekordy a české naděje

Australian Open 2016

První Grand Slam letošní sezony nabídne pod australským sluncem jako vždy výjimečný tenisový zážitek. Čekat můžeme nejen skvělou diváckou kulisu a zápasy za extrémních teplot, ale také prolomení některých letitých rekordů. Zda se přepíší historické tabulky či zaboduje některé z českých želízek v ohni, můžete sledovat mezi 18. a 31. lednem na stanicích Eurosport 1 HD a 2 HD.

Lleyton Hewitt: dvacet a dost

Tenisový hrdina z Adelaide ukončí po letošním Australian Open kariéru a stane se nehrajícím kapitánem daviscupového týmu protinožců. Bývalá světová jednička a držitel dvou grandslamových a 30 titulů ATP svou 20. účastí zároveň zaznamená rekord turnaje. Poprvé se zde objevil v roce 1997 jako patnáctiletý, čímž se stal a dosud je historicky nejmladším kvalifikovaným hráčem na dvorcích Melbourne Parku. Krásnou, ale nepravděpodobnou rozlučkou by pro něj samozřejmě bylo finále, ve kterém naposledy v roce 2005 podlehl v pěti setech Maratu Safinovi. Austrálie od té doby na svého zástupce v duelu o turnajové vítězství čeká.
 

Serena Williams: Grafová na dosah

Současná světová jednička okruhu WTA se bude v Melbourne ucházet již o 22. grandslamový titul kariéry. Vzhledem k tomu, že vyhrála čtyři z pěti posledních „majors“ a na špici žebříčku se drží již 151 týdnů v řadě, je bez debaty jasnou favoritkou turnaje. Pokud uspěje, dotáhne se v počtu gradslamových vítězství na legendární Steffi Grafovou a pouhé tři další ji budou dělit od překonání absolutního rekordu 24 finálových triumfů, který drží již přes 40 let Australanka Margaret Courtová. Svůj zápis v historii tenisu tak může americká hráčka na Australian Open opět pořádně zvýraznit.
 

Novak Djoković: vládce Austrálie

Číslo 1 dnešního mužského tenisu bude na letošním Australian Open také sahat po rekordech. Pokud zvítězí, získá mimo prize money 2 650 000 USD také sdílený trůn hráče s historicky nejvíce tituly z australského turnaje. Před srbským dravcem se otřásají i další statistiky – v případě finálového triumfu prodlouží svou nepřerušenou sérii turnajových vítězství na 16 (začala právě na loňském Australian Open) a dotáhne se v historických tabulkách na Björna Borga a Rod Lavera s celkovým počtem 11 grandslamových titulů.
 

Roger Federer: legenda při chuti

Jediným, kdo se v minulé sezoně dokázal alespoň přiblížit Novaku Djokovićovi, byl švýcarský gentleman kurtů Roger Federer. Přiblížit je správné slovo a bývalá světová jednička má Srbovi co vracet – tři ze šesti jeho loňských porážek má na svědomí právě Djoković. Že Švýcar pro zlepšení bilance udělá letos maximum, dokládá mimochodem i pikantní angažování „Djokerova“ přítele Ivana Ljubičiće na pozici kouče. Ten může novému svěřenci na letošním Australian Open každopádně pomoci k dosažení historického milníku. Pokud postoupí do osmifinále, bude na jeho kontě již 300 vítězných grandslamových zápasů, což dosud žádný tenista v dějinách nedokázal. A to je i pro legendu Federerova formátu bezesporu pořádná motivace…
 

Petra Kvitová: hrozba pro Serenu

Současná světová šestka a nejlepší česká hráčka Petra Kvitová má za sebou spíše průměrnou sezonu, ve které ji trápily vleklé zdravotní potíže. I tak ale dokázala poprvé postoupit do čtvrtfinále US Open a získat tři tituly okruhu WTA – v Sydney, New Havenu a Madridu. Právě v semifinále posledně jmenovaného turnaje se jí povedla věc, kterou žádná jiná hráčka v roce 2015 nedokázala – porazit Serenu Williamsovou ve dvou setech. Pokud tedy někdo dokáže překvapit a Američanku na letošním Australian Open ohrozit, mohla by to být možná právě rodačka z Bílovce.
 

Tomáš Berdych: čekání na Grand Slam

Český hráč se loni díky šestému místu na žebříčku ATP dokázal opět kvalifikovat na Turnaj mistrů, získat dva okruhové triumfy a také se oženit s krásnou modelkou Ester Sátorovou. Na opojný pocit vítěze grandslamového turnaje ale tenista původem z Valašského Meziříčí stále čeká. Proč by toto prokletí nemohl zlomit právě na Australian Open 2016? Loni zde postupem do semifinále dosáhl nejlepšího sezonního výsledku na turnajích „Velké čtyřky“ a dvě zápasová vítězství navíc nejsou pro českou hvězdu a finalistu Wimbledonu 2010 rozhodně z říše snů.

Australian Open

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 18. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC