Rozhovor s Helenou Vondráčkovou

Vždy se dívám dopředu

Vždy se dívám dopředu

Helenu Vondráčkovou jsem potkala na křtu jejího nového CD. Jak už to na křtech bývá, byla v ohromně dobré náladě. Očividně měla z nového alba radost. My jsme se v našem rozhovoru ale nebavily jen o jejím novém CD. Jak se udržuje ve formě a co radí začínajícím umělcům, aby docílili úspěchu v hudební branži?

Právě jste vydala CD. Jak dlouho vznikalo?

Pracovali jsme na něm od léta minulého roku.

Kterou písničku z Vašeho nového alba si máme pustit jako první?

Začněte Černou labutí, track číslo jedna, a pak postupujte až do konce.

Chystáte ještě nějaké projekty?

10. června mě můžete vidět v muzikálu Mamma Mia v Bratislavě, 24. června na mém narozeninovém koncertu na Karlštejně, pak 1. října v Bratislavě na stadionu Ondřeje Nepely a pak na mnoha dalších koncertech, jako je třeba Opava. Ale také v novém muzikálu Muž se železnou maskou v divadle Broadway. Vyvrcholením narozeninového klání bude 20. ledna roku 2018 můj první koncert v O2 areně.

Letos oslavíte životní jubileum. Bilancujete?

Ne, to nedělám nikdy, vždy se dívám dopředu. Bilancují ostatní, například společnost Supraphon mi vydává pět CD Diamantová kolekce toho nejlepšího, co jsem kdy natočila, ale i písní, které nikdy vydány nebyly.

Jakou plánujete oslavu?

Veselou a s přáteli.

Už víte, jaký dárek byste chtěla k narozeninám dostat?

Sebemenší dárek mi udělá radost, ale není to podmínka.

Mnozí Vás znají nejen jako zpěvačku, ale také jako herečku. Já Vás samozřejmě úplně miluju v pohádce Šíleně smutná princezna. Prozradíte nějakou pikantnost z natáčení?

Na žádnou pikantnost si nevzpomínám, ale jsem šťastná a vděčná této nabídce, že mně poskytla možnost seznámení se s takovými hereckými osobnostmi, jako byli Bohoušek Záhorský, Stela Zázvorková, Josef Kemr, Jaroslav Marvan a pan Dibarbora.

Jak jste se vlastně k točení této pohádky dostala?

Byla jsem oslovena prostřednictvím mého ředitele divadla Rokoko, Darka Vostřela. Měla jsem z této nabídky ohromnou radost a splnil se mi tak můj dětský sen, stát se princeznou.

Natočila byste ještě nějaký film, kdyby Vás filmaři oslovili?

Pokud by se mi líbil scénář a byla bych přesvědčena, že je role pro mne vhodná, proč ne?

Jaký typ filmů máte ráda a proč?

Ráda se dívám na historické filmy, filmy pro pamětníky, užívám si i kovbojky, akční filmy a pohádky.

V dnešní době vzniká mnoho nových hudebních tváří – třeba z různých talentových show. Sledujete, kdo nový se objevil?

Sleduji, když mi to čas dovolí. Zaujali mě třeba Anička Fialová, Jan Cina, David Gránský.

Jakou hudbu si ráda pustíte, když chcete jen tak relaxovat?

To je různé, záleží na mém rozpoložení.

Zpíváte si ve sprše?

Ve sprše ne, tam je moc horko, ale často se rozezpívávám v autě. 

Hodně zpěváků a zpěvaček účinkuje v muzikálech. Můžou se Vaši fanoušci těšit, že Vás také v nějakém uvidí?

Určitě. V červnu budu třikrát v muzikálu Mamma Mia v Bratislavě a pak se začnu připravovat na roli královny v muzikálu Muž se železnou maskou v divadle Broadway.

Muži i ženy často obdivují Vaši štíhlou postavu. Jak se udržujete ve formě?

Sportuji celý život, nepřejídám se, jsem stále v pohybu, používám kvalitní kosmetiku, momentálně Estée Lauder, chodím ráda na masáže a do sauny, hraji tenis a lyžuji a plavu.

Máte nějakou radu pro ženy, jak se starat o pleť, aby vypadala stále mladistvě a pěkně?

Mohu doporučit účinné galvanické ošetření pleti.

A na závěr – na hudební scéně jste padesát let a stále jste úspěšná. Máte nějakou radu nebo tajný recept na úspěch pro začínající umělce?

Stále na sobě pracovat, najít si svůj styl, obklopit se kvalitními a fundovanými lidmi a neusnout na vavřínech.

Filmová Helena

ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1967)

Helena Vondráčková se v televizi poprvé mihla v roce 1967 v seriálu Píseň pro Rudolfa III., o rok později ztvárnila hlavní úlohu ve svém prvním filmu, v hudební pohádce, jež se stala klasikou. Tehdy začínající zpěvačka a Václav Neckář hráli prince a princeznu a jejich role jim byly psány na tělo. Zajímavé je, že ti dva se spolu měli objevit už v oscarovém dramatu Ostře sledované vlaky, Helena ale nakonec part nezískala, a to kvůli tomu, že režisérovi Jiřímu Menzelovi připadala moc vysoká.

JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ (1977)

V komedii Ladislava Rychmana z roku 1977 si Helena zahrála zpěvačku Marcelu Malou, do které se zamiluje postava Luďka Soboty, skladatel Aleš Brabec. Ten dostane nabídku složit pro pražské Divadélko v suterénu několik písní pro chystaný muzikál, zamiluje se ale do Marcely a místo skládání se jen zamilovaně usmívá. Ředitel divadla se proto rozhodne navodit Alešovi tu správnou tvůrčí inspiraci šokem, metoda ovšem funguje jen ze začátku.

KAMEŇÁK 2 (2004)

Zpěvačka si v druhém díle komedie Zdeňka Trošky, inspirované známými vtipy, zahrála psychiatričku Helenu, která má ordinaci v Kameňákově a vyšetřuje mladé muže, kteří se v posledních dnech stali oběťmi znásilnění. A protože se případy každý den množí, místní policejní náčelník Pepa Novák (Václav Vydra) je pověřen vyšetřováním, první stopy vedou k modrému pramenu, který vytryskl ze skály na zámku.

Dabing

Hlasem Heleny Vondráčkové promluvila čarodějnice Mamá Gothel v animáku na motivy pohádek bratří Grimmů Na vlásku či matka Thumbeliny, hlavní hrdinky kreslené pohádky O Malence. 

Filmové písně

Helena Vondráčková nazpívala titulní píseň komedie S tebou mě baví svět – Sladké mámení, se kterou ve filmu vystupuje Zdena Studénková. Ta při natáčení vymyslela k písničce i specifickou choreografii, jež nakonec převzala i sama zpěvačka. I Lásko má, já stůňu, hlavní píseň z Noci na Karlštejně, nazpívala Helena Vondráčková, která prý oplakala fakt, že si ve filmu nezahrála. Známý je i její duet s Václavem Neckářem Znala panna pána, který zazní v komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, jedná se bohužel o jejich poslední. 

Seriály

Helena Vondráčková se objevila i v seriálech, zahrála si v jedné epizodě komediálního Comebacku a v celkem pěti dílech Gymplu s (r)učením omezeným, komediálního dramatu o trampotách ředitele a učitelského sboru hradeckého gymnázia.

Jak na mě působila

Helena Vondráčková je stálice českého showbyznysu. Měla jsem tu čest ji vidět podruhé na vlastní oči v rámci hudební akce. Předtím i teď na mě působila moc mile. I nyní hýřila úsměvy na všechny strany a s každým ráda chvíli prohodila pár slov. Rozhodně nepůsobí jako namyšlená dámička.

O Heleně Vondráčkové

*24/6/1947 ZPĚVAČKA A HEREČKA

Helena Vondráčková se narodila 24. června 1947 v Praze. Osudový zlom pro Helenu nastal 27. dubna 1964, kdy v paláci Lucerna vyhrála pěveckou soutěž Hledáme nové talenty s písněmi George Gershwina Summertime a The Man I Love. O rok později se díky hitům Červená řeka a Pátá stala Zlatou slavicí a nastoupila do angažmá v divadle Rokoko. Zde se seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s nimiž v roce 1968 vytvořila popové trio Golden Kids. V témže roce se poprvé objevila ve filmu, hrála hlavní roli v pohádce Šíleně smutná princezna, kde ztvárnila postavu princezny Helenky. V 70. letech se skupina Golden Kids rozpadla a Helena se vydala na sólovou dráhu. V roce 1982 převzala titul zasloužilá umělkyně. Do roku 1985 se pravidelně objevovala na druhém nebo třetím místě v anketě Zlatý slavík. Dalším milníkem v její kariéře se stal rok 2000, kdy vydala album Vodopád. Stala se nejprodávanější zpěvačkou roku, píseň Dlouhá noc byla zvolena hitem roku.

Rozhovor
Foto Tomáš Turek, František Jirásek, Lenka Hatašová

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC