Rozhovor s zpěvákem a hercem Tomášem Klusem

Tomáš Klus vyhlíží pořádného hajzla!

Rozhovor s hercem a zpěvákem Tomášem Klusem

Nepřehlédnutelná postava domácího popu i televizních obrazovek, to je Tomáš Klus. Mezitím, co se stal pevnou součástí seriálu ZOO, natočil na Primě nový seriál Zalez do spacáku, v němž si zahraje hlavní roli po boku své dcery Josefíny, také natáčí novou desku. A slibuje, že se na ní vrátí ke kořenům.

Jen co jste se zabydlel na Primě v jednom seriálu, už natáčíte další. O čem Zalez do spacáku bude?

O lásce k životu, o seřazení hodnot, o nepředvídatelnosti, o zábavě… A hlavně o radosti.

Jaký je Ivan, kterého tam hrajete?

Je to přerostlé dítě, které se ale nebojí dospět. Jen mu to trvá.

Koho napadlo, že v seriálu budete hrát s dcerou Josefínou?

Napaden jsem tím byl já, protože Josefína ve škole čuchla k divadlu a rozhořel se v ní plamen. Přes všechny obavy rodičů, kdy z vlastní zkušenosti vím, že svět, po kterém touží, není zdaleka tak růžový, jak si představuje, jsme se rozhodli ho neuhasit a přihlásili jsme ji do castingové agentury. Po prvním kole byla označena panem režisérem za diktát roztomilosti a z malé roličky se nakonec vyklubala slušná první zkušenost. Jsem za to moc rád, protože jsme si spolu užili krásné léto ve skvělé partě na unikátním místě a byli opravdu spolu, jak se to málokdy tátovi s holčičkou podaří.

Nikdy moc nevím, o čem budu psát, jen se prožité nashromáždí a vypluje na papír. Nepovažuji se za autora. Spíše jsem poctěn jakýmsi prostřednictvím.

Jak jí to před kamerou šlo? Byl jste jejím rádcem, nebo jste ji nechával, ať si na všechno přijde sama?

Úplně jsem pochopil svou mámu, která všechny mé koncerty protrpí někde v rohu. Vždycky jsem se jí za to smál a teď už vím, že tréma roste s láskou k osobě, která podává výkon. Takže jasně, pokoušel jsem se radit, ale hlavně jsem se snažil nezkolabovat.

Nezáviděli jí sourozenci?

Máme doma přesně to, co jsme nechtěli. Herečku a fotbalistu, což je svět, kterému s Tamarou ani trochu nerozumíme, ale už skoro rok každou sobotu trávíme na stadioně. Alfréd s míčem spí a trénuje nůžky v posteli a nic jiného než fotbal neexistuje. Takže ten je s tím v pohodě a Jenůvka žije gymnastikou. Josefíně to přejí a večer jí vždycky kontrolují, jestli umí texty.

Jaké to bylo natáčení?

Neopakovatelné. Tím, že jsme točili v létě v kempu, prakticky každý, kdo měl ve štábu děti, je tam přivezl a strávil tam s nimi alespoň víkend, takže jsme rodinný seriál točili v opravdu rodinné atmosféře. Navíc byla parta naskládaná tak, že nebylo dne napnutí, věřím, že se to na výsledku podepíše.

V poslední době jste vzal seriál ZOO a teď tuhle novou sérii Zalez do spacáku. Co rozhodne o tom, že na seriál kývnete?

K ZOO mě upřímně přivedl covid, ale bylo to od něj moc pozorné, protože kromě mnoha zkušeností jsem získal taky hodně nových přátel.

Máte nějakou roli, kterou byste si ještě rád a s chutí zahrál?

Rád bych si zahrál pořádného hajzla.

Na jaké filmy nebo seriály se podíváte vy sám, jaký žánr máte rád?

Mám rád filmy a seriály na hraně reality a fantazie o blízké budoucnosti. Takže mám třeba moc rád Černé zrcadlo.

Má natáčení, které asi vyžaduje dost času, vliv na muziku, ať už skládání nebo koncertování?

Má v tom, že se na hraní s kapelou těším ještě o kus víc, protože si od sebe můžu odpočinout v roli.

Když už jsme u té muziky – můžeme se těšit na novou desku?

Právě teď točíme ve Zlíně u Luďka Malára, kde jsem natočil svou prvotinu, desku, která se v mnohém vrací ke kořenům. A tohle, ten tanec můz, tvorbu, společnost talentovaných přátel, vášnivě miluju.

Máte nějaké rituály při psaní písniček, píšete nahodile, nebo v pevném termínu, a chodíte si někam pro nějakou inspiraci?

Moje žena vypozorovala, že začnu smrdět. Ráno přičuchne a řekne: „Beru děti, ty piš.“ Nikdy moc nevím, o čem budu psát, jen se prožité nashromáždí a vypluje na papír. Nepovažuji se za autora. Spíše jsem poctěn jakýmsi prostřednictvím.

Co je na začátku každé písničky? Zajímavé spojení slov, melodie, nápad na příběh?

Někdy je to věta z románu. Někdy něco, co se stane ve světě, někdy pocit, který mnou pohne. Nedá se to moc specifikovat. Ale vždycky je tam obrovská radost a vděk, že můžu.

Budete mít zase nějakou společnou písničku s Vaší manželkou Tamarou nebo třeba tentokrát s dětmi?

Zrovna teď ve vedlejší místnosti zkouší Tamara s kytarou a kontrabasem country duet, který dnes máme v plánu natočit. Napsali jsme ho spolu.

Natáčíte pro televizi, koncertujete, nahráváte desku… Znají Vás vůbec ještě doma? Jak je tohle všechno z pohledu velké rodiny vůbec náročné?

Je, ale mám po svém boku parťáka, s nímž dokážeme komunikovat o praktických i vnitřních věcech a dokážeme si tak nastavit pravidla i harmonogram s pevnými hranami pro čas společný nám všem, nám dvěma i každého zvlášť.

Co po takovém náročném dni, po nějaké cestě nebo když se vrátíte z natáčení, uděláte doma jako první?

Objetí.

A přestože toho máte víc než dost, je něco dalšího, co byste chtěl v životě okusit?

Jsem totálně šťastnej a mám jediné přání – nejlépe formou písní přinést trochu štěstí či posvítit na štěstí všem.

 


Tomáš Klus (* 15. května 1986)

Rodák z Třince býval v mládí náruživým sportovcem, v roce 2002 vybojoval zlatou medaili v moderním pětiboji družstev na dorosteneckém mistrovství Evropy. O pět let později vyhrál s písní Dopis pěveckou soutěž CzechTalent, o rok později už držel v ruce svoje první CD Cesta do záhu(d)by. V září 2012 získal herecký diplom na DAMU. Na kontě má devět studiových alb se spoustou radiových hitů, zahrál si ve filmech Anglické jahody, Tři bratři, Přání k narozeninám nebo Tajemství staré bambitky 1 a 2, v seriálech Hop nebo trop, Na vodě a aktuálně se objevuje jako fotograf Filip Janda v primácké sérii ZOO.

Rozhovor
Foto TV Prima

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC