Rozhovor

Těžkej Pokondr: Tloustnutí i slavíky umíme ovlivnit. Válku bohužel ne

Těžkej Pokondr

Vždycky byli připraveni blbnout a sázet pohotové a vtipné odpovědi. Na otázku, týkající se ozbrojeného konfliktu v Evropě, však ani Roman Ondráček a Miloš Pokorný nezavtipkovali. Naštěstí jsme se bavili i o příjemnějších věcech.

Znáte se už přes dvacet let. Existuje mezi Vámi někdy stav, podobný ponorkové nemoci?

To všechno má naše multimediální formace za sebou. Je to někdy na metál, ale vše jsme zvládli a Žlutá ponorka pluje dál!

Jaká maličkost Vás na Vašem partnerovi vytočí do nepříčetna?

Už jsme se sami se sebou naučili pracovat. Pokud má slabší chvilku jeden člen orchestru, druhý to musí vykrýt. Jak na podiu, tak v životě. To, že se někdy něčím vytočíme, patří stejně jako ve vztahu k normálním věcem.

Většinou jde asi o podobné věci jako v dlouhodobém manželství. Nezvedá prkýnko, hází ponožky na zem, šťourá se v nose, škrábe se v rozkroku…

Jsme povahou každý jiný, což je určitě důvod, že spolu fungujeme takhle dlouho. Na druhou stranu spolu nebydlíme a společné dovolené jsme si zakázali. Jinak slabší osobní hygiena u nás nepřipadá v úvahu!

Sting říkával, že kapela je manželství bez sexu. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Mockrát jsme se o tom se Stingem bavili, naposledy na jeho zámečku v Toskánsku. Navíc je to naše myšlenka, on ji jen převzal. Trochu nás obdivuje…

Kdybyste byli skuteční manželé, kdo z Vás by byl žena a kdo muž? 

Asi bychom to točili. Ten pocit být obletovanou krásnou ženou bychom chtěli určitě zažít oba. A kdybychom měli „své“ dny, mohli bychom to u panáků spolu rozebírat.

Za těch dvacet let jste si prošli několika žánry, od moderování v rádiu, přes zpěv počeštěných hitů až po televizní talk show. Kde se cítíte nejpohodlněji?

Pohodlí nás ani moc nezajímá. Ale nejlépe se cítíme pořád v rádiu. To nás baví nejvíc, i když se i tento svět dost změnil, a nutno dodat, že k horšímu. Volnost a euforii z vysílání, jakou jsme zažili my, bychom přáli dnešním moderátorům.

Jako zkušení moderátoři asi nemáte strach z žádného hosta (nebo ano?) Existuje naopak někdo jiný, ke komu by se Vám do talk show moc nechtělo? Jan Kraus, Geňa a Suchoš, Karel Šíp? 

Neexistuje nikdo, ke komu bychom se báli. Navíc se se všemi jmenovanými léta známe a víme, co od sebe můžeme čekat. Jsme pohotoví, takže většinou zaskočíme i tu druhou stranu…

Jak vypadal Váš běžný pracovní den na začátku kariéry a jak vypadá dnes? V čem je hlavní změna? Máte velké tereňáky a jinak je vše při starém?

Tak určitě… Jezdili jsme do vysílání MHD a z barů taxíkem. Teď se to otočilo. Do rádia jezdíme slušným autem a z baru MHD. Už nás to tam tak nebaví a ani nevydržíme množství alkoholu, co dřív. Jinak od té doby, co máme rodiny, se běžný den změnil 
radikálně, ale nestěžujeme si.

Jak jste se vlastně dali dohromady? Znali jste se předtím, než jste spolu začali pracovat?

To už je vousatá story, takže stručně. Seznámili jsme se náhodou přes naše známé a pak jsme spolu v roce 1991 poprvé na Silvestra vysílali show v rádiu. Pak se měnila rádia, ředitelé, ale my jsme zůstali, a do toho vznikl Těžkej Pokondr.

Jak jste tehdy vypadali?

Tři změny byste našli… Miloš háro, Roman „medzierku medzi zubami“, obaja o pár kilo menej, ale jinak jsme se de facto nezměnili.

Stanovili jste si nějaká pravidla pro vedení rozhovoru ve dvojici? 

Když vedeme rozhovor, už po těch letech víme, jak, kdy a kdo z nás bude reagovat. Ale když nás rozhovor extrémně baví a rozjedeme to, všechna pravidla padají. Zůstává čirá radost z debaty jako v hospodě. U nás host může pít, dávat najevo emoce, máme rádi natur a dáváme přednost atmosféře před dokonalým studiovým zvukem.

Máte znamení, kdy si neskákat do řeči?

Snažíme se odezírat, gesto rukou také pomůže, z velké části víme, kdy máme každý prostor. Spíš se nám to stává při moderování společenských akcí, kdy bezprostředně reagujeme na věci kolem nás. Tam jdeme někdy do sebe.

Děláte si srandu raději ze sebe nebo se pustíte i do hosta?

Máme rádi obě varianty. Nemáme problém udělat si ze sebe legraci, a když je host, který to unese, zaměříme se víc na něj. Záleží, kdo tím hostem je. Snažíme se myslet na posluchače, aby je to bavilo, ale nás také.

Je těžší dělat zábavný rozhovor se sportovní celebritou, hercem či zpěvákem anebo politikem?

Nejméně rádi děláme politiky. Tam se jen výjimečně podaří, že je rozhovor uvolněný, v dobrém smyslu zábavný, potažmo zajímavý. Proto jsme návštěvy politiků omezili na minimum. Snažíme se mít přehled, takže neděláme rozdíl mezi sportovci a lidmi ze showbyznysu.

Čeho se bojíte nejvíc v příštím roce? Války s Ruskem? Ztloustnutí? Propadu v anketě Zlatý slavík?

Ztloustnutí můžeme ovlivnit, Slavíky de facto taky. Válku ne. Takže určitě toho prvního.

Dokážete si představit, že byste zapojili do partizánské války a skrývali se v lesích? 

My nechceme válčit. Ani v lese ani v dunách. Je to mimo náš svět, byť situace ve světě snad nebyla za posledních x let horší. Doufejme, že to mocní tohoto světa nenechají dojít tak daleko. Válka není seriál, který můžeme pilotem vypnout…
Ono to už není žádná legrace, ale slovenský premiér Fico ohodnotil pravděpodobnost války na 70 procent. 

To nezní dobře…

Vše sledujeme. Pan Fico má prý důvěrné informace od našich německých sousedů. Mluví o tom veřejně, a o to je to horší. Doufáme, že se jen chtěl udělat zajímavým, protože poslové špatných zpráv mají v dnešním mediálním světě zelenou.

Řekněme, že byste podporovali naše vojáky humornou show v armádním rádiu. Je to pro Vás představa, která Vám přijde úplně mimo, nebo ve světle současného stavu až tak moc ne?

Otázka je, jestli v dnešním pojetí zbraní, a tím pádem války, by na nějakou show byl čas. Ani na tuto variantu nechceme myslet. Už jsme toho odvysílali moc, ale tohle bychom si odpustili.

Nakolik vlastně lze připravit živé moderování včetně vtipů a nakolik jde o improvizaci a pohotovou reakci přímo na místě?

Nejlepší improvizace je na základě nějaké přípravy, nějakého gruntu, která je pro rozhovor nezbytná. Improvizovat nás vždycky bavilo a to také dělá z průměrného moderátora opravdu dobrého hráče. Nicméně také improvizace nemusí pokaždé dopadnout dobře. To víme i z vlastní zkušenosti. Takže ideální je kombinace přípravy a improvizace plus momentální nálady ve studiu.

Co teď chystáte?

Aktuálně nám vychází výběr největších hitů Best of vol. II, pokračujeme v natáčení zábavného pořadu Kdo je kdo? na Primě a zvažujeme další nabídky na sezonu 2015.

Díváte se na Skylinku na nějaké pořady? Na které?

Nejraději využíváme službu HBO GO, to je na pohodu, a také kdy my chceme. Na Cinemaxu jsme si hodně dávali seriál The Knick (Doktoři bez hranic) a teď si občas sjedeme právě na HBO GO seriál Honzy Hřebejka Až po uši.
Rozhovor
Foto David Radotinský

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC