Rozhovor

Šelmy jsou předvídatelnější než člověk

Boone Smith s malou šelmou

Miluje svou práci, která je pro hodně odolné a hlavně nebojácné jedince. Stopař divokých šelem, Boone Smith, se setkává ve volné přírodě s nebezpečnými predátory a poznává je zblízka. Sleduje, jak se chovají v různých situacích, a snaží se jim co nejlépe porozumět. Díky spolupráci s National Geographic mohou i televizní diváci proniknout do života velkých koček ve stejnojmenném dokumentárním cyklu pořadů.

Kterou šelmu považujete za nejnebezpečnější?

Za ty roky jsem měl možnost stopovat mnoho různých druhů zvířat. Pokud je člověk opatrný a nevytváří nebezpečné situace, není se čeho obávat. Když stopujeme divoké šelmy, masožravce, anebo jiné predátory, udržujeme si vždy bezpečnou vzdálenost a respektujeme jejich prostor. Zvířata nám sama naznačí, že o nás vědí a abychom se drželi dál. Pokud jste pozorní a dobře zhodnotíte situaci, je stopováni vcelku bezpečné. Na své práci asi nejvíce miluji to, že můžu ukázat lidem, jak úžasné divoké šelmy jsou a jak žijí. Jasně, jsou to stále divoké šelmy, které zabíjí zvířata a mohou zaútočit i na lidi, ale stejně jsou úžasné.

Myslíte si, že je jednodušší stopovat člověka, nebo divokou zvěř?

Podle mého názoru asi divokou zvěř. Je předvídatelnější než člověk.

Co má člověk dělat, pokud potká ve volné přírodě divokou šelmu?

Lidem říkám, že pokud nějakou šelmu uvidíte, tak si ji vyfoťte! Taková příležitost už se přece nemusí nikdy opakovat. Samozřejmě je nutné dodržovat bezpečnostní pravidla, jako například nepřibližovat se blízko a nerušit mláďata. Pokud se ale ocitnete v situaci, kdy vidíte divokou šelmu ve svém přirozeném prostředí, zastavte se a sledujte ji. Pokud se však dostanete do situace, kdy si vás šelma všimne, nebo je agresivní, hlavně neutíkejte, ale stůjte a buďte hlasití a pomalu couvejte.

Jaké je Vaše oblíbené zvíře? Jsou to právě kočkovité šelmy?

Lide si často myslí, že musím být milovník koček už kvůli své práci, ale já miluju hlavně psy. Mám šest psů a všechny je miluju. Také je s sebou hodně vodím do práce, pomáhají mi se stopováním. Baví mě sledovat, jak se chovají v přírodě. Nejlepší je ale to, že s sebou beru do přírody i svého jedenáctiletého syna. Skvělé je to, že můžu dělat, co mě baví a ještě u toho být se svojí rodinou.

Myslíte si, že budou Vaše děti jednou dělat to, co Vy?

Netrvám na tom, ale chci je tomu vystavit. Chci, aby si vážili zvířat a přírody, aby chápali, jak matka příroda funguje. Teď jsou ještě malí, moc je to baví, miluji čas, který společně strávíme v přírodě… A teď úplně něco mimo téma, chodí k nám na zahradu malý rys, a dnes ráno jsem se synem nastražil fotopast. Syn je teď ve škole, takže ještě neví, že se nám ho podařilo vyfotit. Nemůžu se dočkat, až mu to ukážu. Ale zpět k otázce, jasně, teď to milují, jestli se tím budou jednou živit, budu rád. Jestli budou chytřejší, tak půjdou dělat něco, čím si vydělají víc peněz.

Na co se mohou diváci těšit v nové sérii dokumentů o velkých kočkách?

National Geographic odvedl úžasnou práci a každý další měsíc s velkými kočkami je lepší a obsáhlejší. Tentokrát se nám podařilo pokrýt opravdu mnoho šelem a zachytit je v různých životních situacích. Diváci se mohou například těšit na dokument o lvech, kde uvidí boj o přežití matky lvice, která sama vychovává své mládě, nebo mohou sledovat čtyři mláďata, která se sama učí jak přežít. Dále také uvidí pořady zaměřené na ochranu zvěře a přírody. Máme připravený skvělý dokument o jaguárech, kde diváci mohou vidět i velmi vzácné záběry mláďat, a také se dozví o dvou osiřelých mláďatech, která byla vypuštěna zpět do divočiny. Určitě stojí za zhlédnutí i film o rozdílech mezi divokými a domácími kočkami. Myslím, že díky tomuto filmu se na svou kočku budete dívat úplně jinak. Každopádně si zde každý najde to své, ať už máte rádi dobrodružství, přírodu, nebo se chcete dozvědět něco nového o své kočce.

Zažil jste nějaké nebezpečné situace?

Pro nás je bezpečnost na prvním místě. Jak naše, tak i ta zvířat. Lidé vidí, co děláme, a říkají si „Páni, jak jste tohle mohli přežít!“, ale ve skutečnosti je všechno opravdu pečlivě připravené. Všechno konzultujeme s experty, bezpečnost je naše absolutní priorita. Díky tomu, že máme všechno naplánované a připravené, můžeme zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a vidět, jak se chovají bez toho, abychom je rušili a vytvářeli nebezpečné situace.

Jaký byl Váš vůbec nejnebezpečnější zážitek?

Během mého běžného pracovního dne stopaře divoké zvěře, když například učím ostatní, jak stopovat zvěř, nastanou situace, kdy narušíme jejich prostor a dostaneme se moc blízko. I když dodržuji všechny bezpečnostní pravidla a vím, že mám kolem sebe lidi, na které se mohu spolehnout, jsou to chvíle, kdy jsem docela nervózní. Nemohu však říci jen jeden nejnebezpečnější zážitek.

Jak nejraději odpočíváte, když zrovna nestopujete divoké šelmy?

Vyrůstal jsem u řeky, jsem řekou prakticky odkojený. Vždycky se k řece rád vracím, ať už rybařit, nebo jen tak. Každou volnou chvíli však plánuji výlety s rodinou, hlavně do hor. Rádi objevujeme nová místa v lesích. Je to prostě náš životní styl. Díky své práci strávím hodně času v přírodě mimo domov. Jakmile jsem však doma, hned vyrážíme s rodinou zpět do hor. Máme to všichni rádi, drží nás to pohromadě.

Jaké místo na světě byste rád navštívil?

Svět je velký a je tolik míst, které bych rád navštívil. Zažil jsem spoustu dobrodružství a viděl spoustu zajímavého. Myslím, že čím víc toho vidím, tím více toho ještě chci objevovat, nejen kočky, ale i lidi a kultury. Rád bych se vydal za sibiřským tygrem do místa jeho přirozeného výskytu v Rusku. To by pro mě byl opravdu ten nejúžasnější zážitek. Jak jednou začnete šelmu sledovat, chcete se o ní dozvědět více, chcete ji sledovat i za další kopec. Ať už jde o sibiřského tygra, nebo jiné šelmy, musíme se o nich dozvědět co nejvíce a co nejdříve, nebo o tu šanci přijdeme úplně. National Geographic opravdu pomáhá, nejen tím, že se více lidí dozví o důležitosti ochrany divoké zvěře, ale i tím, že aktivně přispívá k ochraně ohrožených zvířat.

Dovedete si představit, že byste dělal něco jiného než stopaře divoké zvěře?

Já to vlastně nikdy neměl v plánu dělat, ale život mě k tomu prostě přivedl. Už jako malý kluk jsem hledal dobrodružství a objevoval své okolí. Touha po dobrodružství, lidé, které jsem potkal, a souhra různých událostí mě přivedla k této práci. Jsem šťastný, že mohu dělat práci, kterou miluji. Jsem vděčný za tu skvělou příležitost pracovat s National Geographic a ukázat světu, že to, co děláme, má smysl.

Boone Smith (*18. 3. 1981)
Stopař divoké zvěře. Je americký stopař divoké zvěře, který šelmy neloví, ale pouze je sleduje a poznává, jak žijí v divoké přírodě. Procestoval různé kouty planety, aby se seznámil se všemožnými druhy divokých šelem a odhalil tajemství jejich života. O své poznatky se dělí i s televizními diváky v cyklu dokumentů pro oblíbený kanál National Geographic.
Rozhovor
Foto National Geographic

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC