Rozhovor s Miroslavem Šimůnkem

Pracoval jsem 27 dnů v měsíci, teď se učím odpočívat

Pracoval jsem 27 dnů v měsíci, teď se učím odpočívat

Jestli je někdo opravdu pracovně vytížený, pak je to Mirek Šimůnek. Několikrát týdně moderuje pořad Top Star, natáčí filmy pro českou i zahraniční produkci, hraje v seriálu Ohnivý kuře a do toho všeho mu chodí nespočet nabídek na uvádění soukromých akcí. Těsně před čtyřicítkou se ale naučil říkat ne a více si užívá volné chvíle.

Původně jsi vystudoval průmyslovou školu a pracoval jako obchodní zástupce. Kdy sis řekl, že chceš být hercem?

Po herectví jsem pokukoval od malička, jen jsem se za takový cíl paradoxně styděl. V sedmnácti jsem obdržel nabídku na účinkování v ochotnickém divadle a tam si potvrdil, že je to povolání, kterému bych se chtěl věnovat naplno.

Zkoušel ses tedy přihlásit na konzervatoř?

Přihlásil jsem se do soukromé herecké školy a po roce studií dostal první nabídku na natáčení filmu. O talentové zkoušky na DAMU ani na konzervatoř jsem se ani nepokoušel – vzhledem k tehdy proklamovaným protekčním podmínkám jiných uchazečů.

Už během studií na VOŠ herecké jsi účinkoval v Národním divadle i v Divadle na Vinohradech. Jak ses k takovému angažmá dostal?

Díky pomoci našich skvělých profesorů! Byla to samozřejmě i velká zátěž. V Mladé Boleslavi jsem míval tři hlavní role za rok, tedy přibližně 25 večerů na pódiu měsíčně a každodenní zkoušení přes den. Nicméně publikum bylo tak přívětivé, že na komunikaci s hledištěm vzpomínám s úsměvem dodnes.

Miroslav Šimůnek (divadlo artur)

Měl jsi v Česku nějaký herecký vzor? A setkal ses s ním tváří v tvář?

Myslím, že pro většinu z nás byli herečtí bozi Rudolf Hrušínský, Miloslav Kopecký, Jiří Sovák nebo Stella Zázvorková. Právě s tou jsem se potkal při natáčení, a dokonce si mohl vychutnat její nezapomenutelný humor na jedné dovolené v zahraničí v rámci propagace pohádky Z pekla štěstí.

Co podle Tebe předurčuje, že herec bude mít úspěch? Jaké vlastnosti by neměly excelentním hercům chybět?

Kromě zřejmých předpokladů je to bezpochyby především píle. Nevzdávat se při neúspěchu, vstát a znovu jít. Další opomíjenou vlastností je pokora k řemeslu i lidem. Nejen ke kolegům, ale i k divákům. Nejlepší herci světa jsou jedněmi z nejpokornějších, věřte mi.

Dobrým hercům by neměla chybět pokora a píle

Máš za sebou nespočet divadelních rolí. Co je Ti vlastně bližší – práce v divadle, nebo před kamerou?

Kameru, divadelní prkna i mikrofon obecně miluju a nerozlišuju jedno od druhého. Divadelní hra, pokud je realizována ve více lidech, je pochopitelně ve finále lehčí než moderace na pódiu, kdy musím sám vést program večera. V divadle jsou texty předem dané, stejně jako tempo a energie hry, a až na malé improvizační výjimky víte dopředu, co vás čeká. Co se mikrofonu nebo filmové kamery týče, tam jde přece jen o větší soustředění. A právě to mám víc než rád!

Tento rok jsi měl kvůli pracovnímu vytížení zdravotní problémy. Zvolnil jsi po kolapsu tempo?

Ano – a netajím se tím. Jsem jen člověk. Dříve jsem měl běžně maximálně tři dny volna v měsíci. Vzhledem k tomu, že moderování soukromých akcí, natáčení seriálu nebo uvádění zpráv je někdy plánováno dlouho dopředu, to jinak zkrátka nešlo. Ale teď chci vážně zvolnit.

To znamená, že ses naučil odmítat například nabídky na moderování?

V posledních měsících jsem se už naučil říkat ne. Léta praxe přinesla naštěstí přátelské vztahy s organizátory akcí a jejich výběr je na kamarádské bázi a dohodě. Díky tomu už vím většinou předem, co mohu očekávat a na koho se můžu těšit nejen na pódiu, ale i v zákulisí. A protože stále ještě nemám partnerku ani děti, jsou pro mě taková setkání upřímnou radostí!

Miroslav Šimůnek (profimedia)

Zmiňuješ, že žiješ sám. Ani na veřejnosti ses dlouho neukázal po boku nějaké partnerky. Je to tím, že se dosud neobjevila ta pravá?

Snad to nebude znít jako klišé, ale je to tak. Nebudu se ukazovat s nikým, koho neznám dlouho, nestojím si za jeho názory, charakterem, nebo s nikým, o kom nejsem přesvědčený, že to tak je zkrátka správně. Své soukromí si pochopitelně hlídám, ale vůči novinářům jsem naprosto upřímný.

Jak vnímáš prostředí českého showbyznysu? Máš v tomhle oboru také přátele?

Kolegy od začátku vnímám jako součást rodiny. Všichni jsme na tom stejně, máme podobné podmínky, tak proč bychom si cokoliv měli vzájemně závidět? Jedno přísloví praví: Jaké si to uděláš, takové to máš. Český showbyznys a obecně naše země je tak malá, že se všichni stejně jednou potkáme. A co je v životě kromě zdraví vůbec nejdůležitější, jsou právě lidé kolem nás.

Jistě Ti musí psát spousta žen. Jak na zprávy od fanynek reaguješ?

Přiznávám, že na nezájem ze strany žen a dívek si stěžovat nemůžu, ale ještě donedávna jsem se jim bránil – i vzhledem k pracovnímu vytížení. Postupně svůj přístup měním.


Miroslav Šimůnek (* 5. dubna 1978, herec a moderátor)

Pohledný herec, který si udržuje postavu posilováním, dostával především role princů a svůdníků. Letos si zahrál seriózního vědce v americko-českém snímku Alpha Code, a to po boku Denise Richards, Bena Fostera nebo Marka Vašuta. Vedle herectví účinkuje v zahraničních reklamách a natáčí pořady pro rozhlas. Dva roky žil v Latinské Americe, poté se střídavě stěhoval za prací do Londýna a Ameriky. Nyní už několik let žije v Praze.

Rozhovor
Foto FTV Prima, Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC