Rozhovor

Můj profesní sen? Zahrát si záporňáka, třeba nacistu

Můj profesní sen? Zahrát si záporňáka, třeba nacistu

Je mu teprve devatenáct, ale kariéru už má slušně našlápnutou. Zahrál si v několika filmech i seriálech, skládá texty, jeho píseň Balič novodobý zhlédlo na YouTube přes milion diváků. Režisér Jan Svěrák ho pro nevinný klučičí vzhled obsadil do úspěšné pohádky Tři bratři, kde si zahrál nejmladšího z princů. Zdeněk Piškula zrovna dokončuje studium na Pražské konzervatoři a u herectví chce určitě zůstat.

Část loňského roku jste strávil účastí v soutěži StarDance, kterou jste se svojí taneční partnerkou vyhrál. Jak na to období vzpomínáte?

Byl to a stále je nezapomenutelný zážitek na celý život a musím říct, že půl roku bylo tak akorát. Další měsíc navíc bych už asi nezvládl. Přeci jenom dennodenní tréninky byly hodně náročné, ale naučil jsem se něco nového, poznal spoustu skvělých kolegů. Zkušenost se StarDance ve mně něco zanechala ve všech směrech a jsem za to vděčný.

Jak Vaši pracovní vytíženost zvládáte skloubit se školou?

Jsem zastáncem toho, že když se chce, všechno jde. A já chci! Chci dostudovat, chci pracovat, chci dělat to, co mě baví, což je zpěv a herectví. Samozřejmě je to náročné, a ne všichni profesoři mi vycházejí vstříc, ale jiní jsou naopak skvělí, a hlavně trpělivost přináší růže. Teď se připravuji na maturitu, ale až budu mít po ní, bude to celé klidnější.

Máte z nadcházející zkoušky dospělosti obavy?

Trochu ano. Na státní část maturity se připravuji asi jako každý jiný, to znamená povinná četba a tak dále. Ale maturuji také z herectví, zpěvu a pohybu, což je příprava příjemná a plná kreativity. Největší strach mám z předmětů dějiny divadla a teorie divadla. Tak držte palce!

Dalo Vám studium na konzervatoři to, co jste čekal?

Naštěstí jsem na konzervatoř nastupoval bez očekávání, protože jsem neměl žádného známého, který by mi mohl říct, jak to tam chodí. Studium mi dalo spoustu informací, především o mně samotném, a naučil jsem se spoustu věcí do života. Opravdu ne nadarmo se říká, že konzervatoř je školou života.

Pracujete teď na nějakém filmovém projektu?

Ano, chystám se točit štědrovečerní pohádku pro Českou televizi s režisérem Karlem Janákem. A prozradím vám, že budu hrát chudého dřevorubce. Což je po princovi příjemná změna.

Prý byste si chtěl zahrát i nějakého drsňáka? Co Vás na tom láká?

Nemusí to být úplně drsňák, spíš záporná postava. Klidně bych si zkusil zahrát nějakého nacistu, na to bych se, myslím, dobře hodil. Doufám, že ta role do pěti let přijde.

Po studiu se prý chystáte vycestovat do Anglie a pokračovat tam ve studiu herectví, je to tak?

Byl to můj plán, protože Anglie je kolébkou herectví. Ale nahrnulo se mi moc práce čili musím ještě nějakou dobu pracovat a věnovat se vlastním projektům. Se studiem v zahraničí počítám, ale pojedu tam, až bude vhodnější doba. Až se mi zkrátka bude chtít.

Chcete se herectvím živit v budoucnu naplno? Hrát v divadle, točit filmy a seriály? 

Ano, chci se živit jakýmkoliv uměním, ale herectví je to, co mi jde nejvíc.

A co Vaše kariéra zpěváka – nechystáte se rozšířit repertoár a vydat desku?

Momentálně to nechystám, ale mám v hlavě takový nápad už delší dobu, deska by nebyla špatná. Snad mi po té maturitě zbude chuť a čas pustit se do nahrávání.

To znamená, že byste chtěl i koncertovat?

Vystupování před fanoušky je jedna z věcí, co mě na zpívání baví nejvíc. Ta energie, co pod pódiem proudí, ta je nepopsatelná a naprosto boží!

Zbývá Vám vůbec čas na vztahy? Poslední dobou jste byl vždy po boku nějaké slečny, jak to máte teď?

Nezlobte se, ale své soukromí si chci střežit a o vztazích raději mluvit nebudu.

Dobře, když už tedy máte volný čas, jak ho nejraději trávíte?

Přeci s rodinou, stále bydlím u maminky, zatím mi to tak vyhovuje. Řekl jsem si, že dokud jsem na škole, bude to tak lepší, abych nezvlčel. No a pak s přáteli, i když přiznám, že mi nevadí být někdy taky sám se sebou.

Jste večírkový typ?

Ano, večírky mám moc rád.

Předpokládám, že když jste herec, díváte se taky rád na filmy. Jakým žánrům dáváte přednost?

Záleží na náladě. Někdy mě chytne intelektuální chvilka, tak chci koukat na nějaký vyloženě umělecký film, jindy si zase rád pustím béčkovou komedii nebo pohádku.

A máte vyloženě nějakou filmovou srdcovku?

Jasně, seriál Hvězdná brána! Všechny série jsme s tátou viděli alespoň třikrát!

S kým ze zahraničních herců byste se chtěl setkat osobně?

Těch je plno! Nejradši bych se s nimi setkal přímo při natáčení. Hodně zajímavé teď pro mě bylo setkání s hercem Benedictem Cumberbatchem, to byla obohacující spolupráce (anglický herec, který hrál například bystrého detektiva v sérii BBC Sherlock – poznámka redakce).


O Zdeňku Piškulovi

*25/6/1998 / HEREC
Už od dětství byl tak trochu exhibicionista a rád se předváděl. Tančil breakdance, skládal texty, zpíval a v 15 letech se dostal na Pražskou konzervatoř, kde nyní finišuje čtvrtý ročník. I když ho denní studium dost zaměstnává, zvládá natáčet i celovečerní filmy. Diváci si ho mohou pamatovat například ze seriálu Vyprávěj, kde hrál syna Andrey Růžičkové (dříve Kerestešové) a Romana Vojtka. Svoje pohybové schopnosti dokázal prodat loni v osmé řadě StarDance, kde se stal vůbec nejmladším vítězem v historii soutěže. Zdeněk se netajil vážným vztahem s úspěšnou youtuberkou Teri Blitzen nebo herečkou Annou Linhartovou, nyní si ale soukromí střeží.

Rozhovor
Foto Archiv Zdeňka Piškuly, Nikol Obrová

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC