Rozhovor

Michal David: Rád bych si zazpíval s Eltonem Johnem

Michal David

Hitmaker Michal David si na nás ve svém nabitém programu udělal čas a svěřil se nám s tím, co ho v nejbližší době čeká, co si myslí o pěveckých soutěžích, kam by nejradši jel na dovolenou a jaké je jeho životní motto.

V létě jste oslavil 55. narozeniny. Jak probíhala oslava těchto „půlkulatin“?

No jak jinak, než velkým koncertem v O2 areně. Byl to skvělý mejdan, kde jsem měl speciálního hosta DJ Boba. Ten měl hodinovou show a diváci byli nadšeni.

Po letech koncertování – máte ještě trému, než jdete na jeviště?

Trému jistě ne, ale takový ten zdravý respekt vůči divákům, kteří si zaplatili vstupné a chtějí něco zažít. Tak aby vše fungovalo, jak má. Aby nevypadla technika a podobně. Jinak sám ze sebe trému nemám.

Máte nějaký tip pro začínající umělce, jak se trémy zbavit?

Být skvěle a dobře připraven. To je jediný recept.

Už dvakrát jste porotcoval v soutěži Hlas Česko Slovenska. Jaký to pro vás mělo přínos?

Je to dobrá zkušenost a myslím, že ti soutěžící potřebují nejen poradit, ale mít jistotu, že mají dobrého kouče. Myslím, že to se povedlo. 

Šel byste do toho znovu?

Asi ano. Ale jen do Hlasu.

V prvním roce vaše svěřenkyně soutěž vyhrála, ve druhém se dostala do finálové dvojice. Byl jste zklamaný, že Vendula Příhodová, druhá zmíněná, nakonec nevyhrála?

Nebyl. Vendulu jsem dostal hodně vysoko a myslím, že i ona byla spokojená. Tam bylo od začátku jasné, že to vyhraje Pepova svěřenkyně Lo (Lenka Hrůzová – pozn. red.). Byla prostě jiná, než všichni ostatní.

Jste se soutěžícími ještě v kontaktu?

Teď již ne. Ale po skončení soutěže jsem oběma holkám ještě dost pomáhal. Ivana Bagová (výherkyně prvního ročníku Hlasu Česko Slovenska – pozn. red.) se mnou objezdila spoustu koncertů, byla mým hostem na Classic Tour se symfonickým orchestrem a vyprodukoval jsem jí CD Oheň v duši.

Kde vlastně hledáte talenty do svých muzikálů?

Buď v těchto televizních soutěžích, nebo na konkurzech, které se pořádají vždy u nového projektu. Vždy se tam někdo dobrý najde.

Co musí umělec mít, aby si získal vaše uši a srdce?

Tak musí mít talent, hlas, charisma a osobitost. Nemám rád plagiáty a ty, kteří někoho napodobují. Musí mít vlastní identitu.

Máte nějakého oblíbeného českého zpěváka nebo zpěvačku?

Tak mám víc oblíbenců. Jsou to naši zpěváci v mých muzikálech. Ale to je o mně všeobecně známo.

Jakou muziku rád posloucháte? Můžete zmínit českou i zahraniční.

Nejvíc se odreaguji v autě, když jedu někam daleko. Tam poslouchám jazz. Jinak mám rád osmdesátky a devadesátky z celého světa.

Jaké máte rád filmy?

Jednak se rád dívám na historické filmy, ale líbí se mi třeba i detektivky. Nemusím moc takové ty akční počítačové. Mám rád Bondovky a moje oblíbené filmy jsou Gladiátor s Russellem Crowem a Kontakt s Jodie Foster.

Máte vůbec čas zajít si občas třeba do divadla na činohru? Drama nebo komedii?

Tak to bohužel ne. Maximálně na nějaký nový muzikál, ale na činohru, nebo drama, to ne. (smích)

Zpátky k muzice. S kým jste si ještě nezazpíval a rád byste to zkusil?

Asi s Eltonem Johnem. Osobně jsem se s ním setkal již třikrát, ale na zpívání nedošlo. (smích)

Co připravujete do budoucna? Jaké plánujete projekty?

Mě teď čeká předvánoční turné BrittermTour – Bláznivá noc, musíme dokončit film Decibely lásky, který právě střiháme a který se bude promítat v kinech od 11. února příštího roku, a příští rok navíc odstartujeme muzikál Mozart. No, mám co dělat. (smích)

A co váš volný čas? Pokud tedy nějaký máte… Já vím, že jste se právě vrátil z dovolené. Zeptám se tedy, kde jste byl, s kým a jaké to tam bylo?

Byl jsem tam s rodinou a přáteli a bylo to na Seychelách. Bydleli jsme u kamaráda v pronajaté vile, tak to bylo takové rodinné. Sami jsme si vařili, nakupovali si jídlo normálně v supermarketech a občas si zašli na večeři do nějaké z místních restaurací. Bylo to moc fain.

A je vůbec na světě nějaké místo, kde jste ještě nebyl, ale rád byste se tam podíval?

Těch je víc. Určitě Austrálie, Nový Zéland, Japonsko…

Když už jsme u těch dovolených a volnočasových aktivit… Jak nejradši relaxujete?

Nejradši si doma pustím nějaký film a dám si k tomu skleničku dobrého červeného vína.

Máte nějaké životní motto?

Přej – bude ti přáno, dej – bude ti dáno. (smích)

Ještě se trochu vrátím k hudbě. Máte tip pro začínající umělce, jak se stát slavnými? Přece jen se v showbyznysu úspěšně pohybujete už desítky let.

Být dobrý v tom, co dělám, a hlavně makat. Jiný recept na to není.

Kde berete inspiraci ke skládání hudby a textů?

Tak ta přichází z hůry. Sednu k pianu a buď se nápad dostaví, nebo ne. Nejčastěji přijde múza, když jsem v noci ve studiu sám a jen tak preluduji. O slova se mi pak postarají mí textaři.

Co byste vzkázal čtenářům magazínu Skylink TV?

Ať jsou věrní Skylinku. Já sám ho mám a už si neumím představit být bez některých programů v jeho nabídce. Je to, jako být bez mobilu. Umíte si to dnes představit?
Rozhovor
Foto Jakub Ludvík

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC