Rozhovor

Každý člověk je tak trochu snílek…

Pepa Vojtek

Pepa Vojtek má za sebou pěknou řádku muzikálů. Letos na podzim se objeví v představení Mefisto, ve kterém se ujme hlavní role, vyslance Pekla. O čem nový muzikál bude a jak se na svou úlohu těší, nám prozradil v následujícím rozhovoru.

Autoři Mefista na tiskové konferenci zmiňovali, že role, kterou budete hrát, byla psána přímo na tělo Vám. Řekli: „Připrav se, budeme ti psát muzikál na míru,“ nebo jste se o všem dozvěděl jako o hotové věci?

Jako hotovou věc mi to nikdo neprezentoval, na druhou stranu to nebylo tak, že by mi Zdeněk (Zelenka, scenárista a režisér – pozn. red.) nebo někdo jiný volal a říkal: „Připravujeme muzikál přímo pro tebe.“ Je ale pravda, že mi říkal, že se něco připravuje a že by o mě měli zájem. Pak jsem pomalu začal zjišťovat další informace, o čem to bude atd. Téma Mefista, tedy souboj dobra se zlem, je zajímavé, pro diváka bude mít příběh spád. Navíc bude muzikál zajímavý i vizuálně, po jevišti bude lítat čert i démoni… Jméno Filip Renč pro mě byla záruka kvalitní režie. Už jsem s ním spolupracoval na několika muzikálech a také nám (skupině Kabát, v níž je Josef Vojtek frontmanem) točil klip. Vím, jak pracuje, a vždycky jsme spolu skvěle vycházeli. Vážím si i Zdenka Zelenky (autor textů k Mefistovi – pozn. red.), protože to je mistr svého oboru. Pro Dana Bartáka (autor hudby k Mefistovi – pozn. red.) je téma muzikálu výzva a věřím, že se s ní popere se ctí. Všichni autoři jsou hlavním důvodem, proč jsem roli vzal. Navíc velké pódium v divadle Hybernia už znám, několikrát jsem zde vystupoval…

Zmiňoval jste létání. Máte v Mefistovi také nějaké akrobatické číslo? Na lanech třeba?

To nevím. Létání jsem si užil dost v Baronovi Prášilovi, kde jsme létali na dělové kouli od střechy až na pódium. Takových věcí se ale nebojím, z výšek se mi hlava nemotá.

Na koncertech Kabátu byste si něco podobného dokázal představit? Zpěváci se v poslední době do podobných kousků rádi pouštějí.

No právě, že to dělají v poslední době všichni docela často. Já si myslím, že rockový koncert je o muzice a o zpěvu a že když se tam pověsím na lanka a budu lítat nad lidmi, tak to už je možná jen taková perlička. My se pořád snažíme dělat takový ten poctivý rock and roll. Aby to bylo spíše o muzice a kontaktu s lidmi než nějaké šaškárny okolo.

Vrátím se zpět k muzikálům. Kterou z Vašich muzikálových rolí máte nejradši?

Byly pro mě povedenější muzikály – z mojí strany – které se mi líp zpívaly… Historicky první byl Krysař, což bylo zajímavé téma, tam jsem tu energii musel hodně krotit, protože Krysař měl být temný. Dracula byl pro mě veliká výzva, protože Karel Svoboda byl pro mě, když já tenkrát začínal s hudbou, někdo z Olympu. Tři mušketýři, to je zase muzikál, kterým jsem vstoupil do divadla Broadway. Baron Prášil je pro mě geniální věc, protože to byl takový můj příběh, protože každý člověk je tak trochu snílek a každý člověk je tak trochu pohádkář. To tedy pro mě byla úplně skvělá výzva a výborná role. I pěvecky. Od Zdeňka Bartáka tam jsou povedené písničky… Takže to jsou takové muzikály, které vám zůstanou v srdci a někdy vás mrzí, že už se to nikdy nevrátí.

Co je Vám bližší – muzikály, nebo vystupování s Kabátem?

To nejde srovnávat. To je jako když vezmete jízdu na motorce a v autě. Každé má něco, ale jde o úplně jiné činnosti. Já de facto obě věci beru na stejnou váhu. Rock and roll je rock and roll a kdybych nemohl dělat muzikál a mohl bych dělat jen rock and roll, tak jsem v klidu. Ale kdyby to bylo obráceně, tak bych asi dlouho nepřežil.

Co teď plánujete s Kabáty?

Samostatné turné plánujeme až na příští rok 2017. Bude to veliké turné, na venkovních fotbalových stadionech. Teď máme takové festivalové téma, jedeme na komplet celé Hrady.cz, těchto koncertů je osm, pak dvakrát jedeme na Slovensko, pak tam myslím máme ještě jeden koncert v Čechách. Takže vlastně celé prázdniny máme plné, jakýkoli víkend si vzpomenete, tak Kabát někde hraje.

A jakou hudbu máte rád Vy?

Já mám rád přesně takovou hudbu, kdy lidi musí dokázat, že umí hrát. Mám hrát rock and roll, rock, americké country, nemám rád umělé hudby, kdy něco naťukáte do PC a ono to pak hraje samo, to mě nebaví. Ale mám rád i vážnou hudbu, třeba Mozarta nebo Vivaldiho.

Když už se bavíme o kultuře – Skylink je televizní magazín, tak se Vás zeptám, jaký film si rád pustíte?

Jako asi každý chlap mám rád science fiction, už jen díky dnešním technologiím, které vás dostanou do jiné reality. Jinak mám rád anglický styl humoru. Líbí se mi Monty Python – divadlo. Pak se mi líbí filmy typu Forrest Gump. Musí to mít prostě nějaký nápad. Není to jen prvoplánové chrlení jednoho blbého vtipu za druhým. Z českých filmů mám raději starší filmografii, počínaje Slavnostmi sněženek, Vesničkou mou střediskovou nebo třeba Černými barony… Základ těch filmů má nějakou hloubku, a když se nad tím zamyslíte, tak to vlastně humorné není, ale je to podané tak, že se smějete. Filmy, které miluju, jsou i ty s panem Menšíkem. To jsou věci, na které se nedá nekoukat.

To bychom si rozuměli, tyhle filmy taky miluju. Ještě se Vás zeptám na soukromí. Se svou partnerkou teď čekáte páté dítě. Jak zvládáte péči o tolik dětí, které s Vámi navíc všechny nebydlí?

Mám to časově rozdělené. Nevidím je každý den, to je jasné, to nejde, nebydlí s námi… Ale třeba středu mám udělanou jako takový dětský den, kdy svoje děti postupně vyzvedávám ze škol, kromě Valentinky, která chodí na konzervatoř a je tam dlouho, a pak s nimi mám víkendy. Takže středa a víkend. Buď sobota, nebo neděle, to je mám všechny. Když je zima, většinou chodíme na procházky, když je pak teplo, jezdíme na výlety. Prostě se snažím, jak to jen jde. Volného času moc nemám. Musím to prostě rozdělit. A mám pocit, že děti jsou natolik rozumné, že to chápou. O tátu nepřijdou samozřejmě. Jsou to moje děti a to, že nežiji s jejich maminkami, neznamená, že je nemiluju.

A co na to Vaše partnerka Jovanka? Jak vůbec funguje vztah mezi ní a Vašimi dětmi?

Funguje to tak, že to jsou moje děti a ona s tím do toho šla. Je moc rozumná a inteligentní, takže chápe, že jsou to moje děti, kterých se nevzdám. S každým z nich, si myslím, má skvělý vztah, často nás navštěvují… A když se u nás sejdou komplet, tak je to vcelku dobrá ZOO.

Máte nějaké skryté přání, které byste chtěl, aby se Vám splnilo? Ať už je to vystupovat s někým,  zahrát si v něčem nebo třeba být zdravý?

Přál bych si, aby mě všechny moje děti přežily. To je jeden z mých největších snů.

Máte životní motto?

Někdo by mohl říct, že by se člověk neměl bát ohlédnout se kvůli své minulosti. Já si myslím, že se nemusím bát ohlédnout. Myslím, že jsem nikdy nezpůsobil nic tak strašného, aby to byla moje noční můra a abych se bál, že ji někde za sebou uvidím.

Pepa Vojtek (zpěvák, *21. června 1965)

Padesátiletý zpěvák Josef Vojtek se proslavil zejména jako frontman skupiny Kabát, se kterou vyhrál už deset Slavíků. Vojtek je ale také známý svým účinkováním v muzikálech, objevil se například ve Třech mušketýrech, Krysaři nebo Hamletovi. S bývalými partnerkami má čtyři děti – syna Josefa (28), dceru Valentýnu (14) a syna Matyáše (8). Se současnou manželkou Jovankou mají syna Adama (4) a za pár měsíců  očekávají nový přírůstek do rodiny. Pohlaví zatím neznají, chtějí se nechat překvapit.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.
Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC