Rozhovor

Jsem provokatér, který rád útočí na předsudky lidí

Pavel Novotný

Pro většinu národa je pouze protekčním frackem, který těží z toho, že je synem známého baviče Petra Novotného. Novinář, moderátor, politik a nyní už i detektiv Pavel Novotný si z těchto předsudků nic nedělá. Baví se tím a svými provokacemi a díky talentu odstartoval úspěšnou kariéru. Nyní ho zaměstnává životní kauza z kriminálního prostředí, o které dokonce píše knihu.

Už je to několik měsíců, co jste odešel z novinařiny. Nechybí Vám ten dennodenní kontakt s lidmi z branže a tvorba bulvárních kauz?

Jestli mi něco nechybí, tak je to dennodenní kontakt s lidmi z branže. Já měl coby šéfredaktor vždy tým svých lidí, to je hlavně v online segmentu, kde se jede první liga, parta, se kterou jste víc jak s vlastní rodinou, ty si člověk vybírá. Ale zbytek? Víte, v suterénu bulváru vidíte stejnou nekvalitu jako u suterénu šoubyznysu. Padlí amatéři se zničenými osobními životy, nepřející, snící o životě celebrity. Nenávistní amatéři, kteří se nikdy nestanou šéfredaktory, protože nemají nadhled, neumějí se k věci postavit objektivně, nepíší a neuvažují tak, aby je zajímal JEN spokojený čtenář a vydavatel, prostě košťata. Ti mi nechybí. V úzkém kontaktu s profíky, kteří bulváry řídí, jsem pořád, já se totálně stáhnul z branže, ale přiznám se, že jen navenek.

Jak rád říkáte, tak jste rozvedl hodně slavných párů, nebo jim udělal doma pořádně dusno. Kdybyste měl vypíchnout nějakou svou kauzu, která Vás nejvíce bavila, jaká by to byla?

Není to něco, nad čím by si člověk lebedil a je to v zásadě většinou hlavně dobrá práce fotografů, se kterými jsem si opravdu hodně profesionálně rozuměl. Obecně jsem pyšný na kauzu Kate Zemanová na pornoparty, bylo mi jí líto, ale bavilo mě ukázat, jak Hrad může lhát. Z dnešního pohledu mě to baví dvojnásob. Jinak, jak napsat na co jsem pyšný, přeci nenapíšu, že jsem pyšný na rozvody. Dostal jsem s týmem jako první Felixe Slováčka. Rok před ostatními, Slováčkovi se pak dohodli a zažalovali pravdivý článek. Nešlo vyhrát, ale uhráli jsme neuvěřitelnou plichtu. Vypočítavý, přelétavý fabulant Felix a jeho střet se mnou, na to rád vzpomínám.

Co Vás nyní vlastně živí, když už nejste v bulváru? Je to agentura, kterou jste převzal po otci, nebo spíš poker, kde patříte mezi českou špičku?

Tátova firma dva roky stála. Otec je velmi nemocný a co se týkalo předmětu podnikání, doba je jinde, chtěl jsem to tiše zavřít. Pak jsem potkal Láďu Hrušku za poněkud dramatických okolností. Vzhledem k situaci jsme se vlastně nakonec korektně rozcházeli s Novou a Láďa potřeboval manažera. Firmu jsem orientoval jinak, chceme poskytovat komplexní exkluzivní servis úzké klientele, jsme opravdu drazí a u Ládi si myslím, že je spolupráce oboustranně velmi úspěšná. Poker je doplněk, mám pěkné výsledky. Navyhrával jsem skoro čtyři miliony, mám pátý rok profesionální smlouvu, ale nikdy bych se tím na full time neživil. Na to mám naštěstí v sobě dost racionality. Jinak spoluvlastním pokerzive.cz, největší český web o živém pokeru, taková moje radost, píšu dvě knihy, podepsal jsem čtyři. Teď chci hlavně dokončit knihu Prevít, která je o Marku Vítovi, pardon vlastně o největším podvodníkovi všech dob, má vyjít v únoru a záleží mi na ní. Jsem vlastně spisovatel.

Koho všechno zastupujete kromě Ládi Hrušky a jak těžké je jim dneska sehnat práci?

Je a proto to nedělám. Zajímají mě jen top klienti, kteří manažera prostě potřebují a to s veškerou péčí. Láďa je přesně ten typ. Potřebuju, aby se soustředil na práci a nemusel řešit věci okolo. Jsem krutopřísný vyjednavač, branži dobře znám, fakt nám to spolu jde. Nemám problém s tím, že moje firma se věnuje jednomu dvěma super klientům a jinak poskytuje administrativní servis mým živelným aktivitám. Mám tři zaměstnance, jsme spokojení.

Naplno jste rozjel akci na zničení podvodníka Marka Víta, který obírá důvěřivce o miliony korun. Proč věnujete tolik času zrovna tomuhle „poslání“?

Protože znám pravdu a jsem jediný na světě. Marek je špičkový, výkonný superpodvodník, řízený dalším superpodvodníkem. Je to zrůda a její systém jak všem na očích unikat a přitom nutit svoje oběti mlčet je tak brutální, že jsem musel něco udělat. Něco jsem zjistil, napsal tři články a už v tom lítám dva roky. Opravdu nejde o ostruhy. Potkal jsem tolik brutálně uvyhrožovaných, zastrašených obětí, že zastavení Marka a jeho parťáka, kterého zatím tajím, byla povinnost. To nešlo neudělat, nejde s tím nebojovat a je to velmi úmorné. Marek je v zásadě hlupák, ale mimořádně zkušený v oblasti zločinu a je to tak dobrý manipulátor, že byste nevěřili, kdo všechno mu pomáhá. Musím ho zastavit a zastavím ho. Má to smysl, věřte mi.

Jak jste vlastně s kauzou Vít daleko a dostanete ho za mříže?

Aktuálně připravuji další velké podání nejvyššímu státnímu zastupitelství, kniha vyjde v únoru a denně Máru investiguji a upozorňuji na další jeho podvody, snažím se pomoci obětem a přesvědčit je, aby se nebáli. Nechci, aby to vyznělo jako výmluva, ale opravdu si neumíte představit, jak vysoko má ten člověk krytí a co se kolem toho děje. Jsem si jist, že až zvítězím, a já zvítězím, tak Mgr. Marii Benešovou, velkou kamarádku Máry Víta, klepne. Vůbec netuší, koho vedle sebe má. Nikdo netuší, kdo je Vít doopravdy, věřte mi.

Neštvete tím známé, že jim o kauze Vít neustále povídáte nebo je o tom skoro každý status na vašem Facebooku?

Štvu, ale je to naopak. Neustále se mě na něj všichni ptají, vím, že už působím jako pošuk, ale mně je to jedno, já ho musím zastavit. Mě zajímá jen výsledek, soustředím se na něj a okolo moc nekoukám. Můj Facebook a tu kauzu sleduje 25 tisíc lidí, koho to nebaví, může si číst jinde. Otravný už s tím ale jsem a těším se, až to skončí. Pokud to někdy skončí.

Není na Vás rodina naštvaná, že když už neděláte novinařinu, tak stejně Vám bere spoustu času třeba právě „nahánění“ Marka Víta?

Rodina nejvíc trpěla v kauze zavražděného technaře Filipa Černého, přejetý tramvají před osmi lety v Karlíně, jakoby. Rok jsem o tom nesměl mluvit, druhý rok o tom nejsem schopen psát. Oni už pochopili, že tatínek má koníčka, kde bych bez nich byl. Ale rodina tím trpí a je to také důvod proč nenechám klid nikomu od policie a z okolí přátel Marka, kdo jeho konání přehlížel, či mu dokonce pomáhal.

Nemáte občas o sebe a své blízké strach, když bojujete proti podvodníkům, nebo rád provokujete a popuzujete proti sobě lidi, když třeba tvrdíte, že se nebojíte muslimů, ale agresivních bílých hovad?

Nedokážu na to odpovědět na rovinu. Dva roky jsem ve střetu s něčím šíleným, co je daleké klasickému vztahu lokální novinář – zloděj kol, ale nechci si fakt hrát na hrdinu, je to moje volba. O moje holky je velmi dobře postaráno v této věci, opravdu jsem se hodně nadřel, abych mohl v klidu jít ven honit v kapuci někoho, kdo zničil sto lidí a zanechal je v hlubokých traumatech a bez prostředků svému osudu. Kdyby každý člověk uviděl to, co já, tak by tomu také zasvětil roky života. Copak bych se potom mohl podívat do zrcadla? Píšu o tom knížku, mám pocit, že zažívám fakt nevšední příběh, který zaujme. A chci se z toho vypsat.

Myslíte si, že někdy nastane doba, kdy už nebudete provokovat?

Určitě ne. Provokatér jsem a rád útočím na předsudky lidí. To mě nikdy bavit nepřestane.

Jste zastupitelem za Řeporyje, kde žijete. Lákalo by Vás dělat i velkou politiku?

Nikdy. Kroutím druhý mandát a jsem znechucený tak, že jsem překvapen, i když jsem znechucení očekával. Opravdu nemám vyšší ambice, mám co dělat tady, v řeporyjské opozici. Navíc reprezentuji stranu mnohým protivnou a mám poměrně dobré povědomí o tom, co se musí dít „tam nahoře“, když vidím, co se děje v Řeporyjích. Tam jsem v opozici platný, obhájil jsem mandát, jsem odpovědný svým voličům, udělám si na to čas. Člověk má dělat, co ho baví, na co stačí, na co se cejtí, bejt soudnej. A to já jsem. I když nevypadám.


Pavel Novotný (*18. 3. 1981, novinář a moderátor)
Je úspěšným bulvárním novinářem, kterého nemůže skousnout většina národa. Mezi jeho koníčky patří poker, kterým si vydělal kolem čtyř milionů korun. Úspěchy sklízel i jako moderátor televizního pořadu Prásk! Nyní se rozhodl páchat dobro a pomoci policii dostat za mříže obávaného českého podvodníka.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.
Rozhovor
Foto Lenka Fialová

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC