Rozhovor

10 otázek pro Jiřího Macháčka

MIG 21

Herec a zpěvák hudební skupiny MIG 21.

1. Vychází Vám nové studiové ALBUM po deseti letech. Proč zrovna teď? 

Po tom, co jsme před deseti lety vydali naši třetí řadovku, nám došlo, že máme splněnou smlouvu s vydavatelem, a že už nechceme, aby nám někdo diktoval termíny dokončení alba z komerčních důvodů.

2. Jaká byla cesta k ALBU?

No, my jsme chvíli také uvažovali, že už budeme vydávat jenom samostatné písničky, že uděláme jednu, natočíme si ji, uděláme k ní třeba klip a prostě ji pustíme do světa, pak druhou, třetí a tak dále.

3. Ale tyhle písničky budou na tom Vašem ALBU taky?

Jo, taky. Z těch písní, kterým říkáme písně z doby nedávno minulé, tedy singlovek bez alba, tam budou ještě: Chci ti říct a písnička Orle.

4. Klip k Venkovanovi jste si tehdy natočili sami?

Ano, během dvou dnů u Pavla Hrdličky ve stodole, animovaný, sebrali jsme dětem všechny hračky, hejblátka, vzali staré časopisy, lepidlo a začali jsme živelně natáčet to, co nás zrovna napadalo.

5. A co písně, které vznikly v poslední době?

Poslední dobou tedy nazývejme asi tak poslední dva roky. Tam je třeba Diskobůh, taková píseň o staré smažce, dýdžejovi, který už je schopen pouštět hudbu, jen když dostane ránu elektrickým proudem.

6. Co tam je dál?

Třeba Karafiát, to je taky podobné téma. O muži, který na sklonku stáří ucítí závan touhy po ženě a navzdory bolestem zad si ještě jednou vyrazí s karafiátem v klopě na procházku po lázeňském městě, ale netuší, že tu zuří filmový festival. 

7. Jak probíhal tvůrčí proces?

Nám vlastně došlo, že vyšíváme takovou výšivku na ubrus k velkému jídelnímu stolu. Nazkoušeli jsme třeba písničku, hráli jsme ji půl roku na koncertech a pak jsme ji třeba hrát přestali, vypárali z ubrusu barevné nitky a vyšili jsme ji znovu. Mezitím vznikla jiná, tu jsme třeba v ubrusu nechali tak jak je a tak jsme postupně párali a vyšívali.

8. A proto je to téma vyšívání patrné i na bookletu ALBA?

Přesně tak, proto se to album jmenuje ALBUM. Ve smyslu sbírky, souboru, ve smyslu slova sbírat, chtěli jsme se vlastně přiznat k té dlouholeté piplačce, která nám ovšem poskytla spoustu zábavy. Booklet je opravdu vyšívaná fotka, jsou to stovky stehů.

9. Jak jsou rozděleny role v kapele?

Adam je navigátor a zapisovatel, k tomu ovšem musí hrát i na basu. Honza, aby si mohl zabubnovat, tak pracuje v kapele jako spojovatel a svačinář, i když někdy zaskakuje za Adama jako zapisovatel. Pavel je rekvizitář, kulisotvůrce a trumpeta. Tomáš je kytarista a holka pro všechno. No a já jsem otloukánek, podržtaška, půjčmidrát a vrchní vořežprut této kapely.

10. Proč bychom si měli koupit novou desku?

No, tak asi proto, abyste si ji mohli poslechnout, jak tedy doufáme, že snad toužíte.
Rozhovor
Foto TISO PHOTOGRAPHER

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC