Pro děti

Wolfblood: Když se v člověku probouzí zvíře

Wolfblood
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Hrdiny mnoha filmů a seriálů pro dospívající jsou upíři či vlkodlaci, tedy vyděděnci mezi lidmi, kteří prochází určitou proměnou. Copak to asi znamená?

V knihách a filmech hororového žánru se to upíry a vlkodlaky jen hemží, stejně jako v počítačových hrách a popkultuře obecně. Přitom je zajímavé, jak se obraz těchto tvorů v průběhu času mění od krvelačných kreatur k citlivým mladíkům s uhrančivýma očima, kteří mají spíše než na lidské maso spadeno na srdce dospívajících dívek. Typicky je tomu tak v sérii filmů pro teenagery Stmívání nebo v britském seriálu Wolfblood.
Jde přitom o víceméně nový trend, který souvisí s tím, jak zábavní průmysl v posledních několika málo desetiletích objevuje dospívající jako velmi lukrativní cílovou skupinu. Zatímco horor pro dospělé zpeněžíte jen na pokladnách kin, zejména mladé dívky budou kupovat plakáty, knihy a cokoliv dalšího, co se k oblíbeným hrdinům váže. 

Co se mi to děje

Proměna ve zvíře je v tomto kontextu samozřejmě velmi silnou a názornou metaforou probouzející se sexuality. V mladém člověku se dějí věci, které zpočátku nechápe, natož aby je bylo možno ovládat. I pocit odcizení, který citlivější vlkodlak či upír vůči lidem v těchto filmech a seriálech zažívá, je typický pro ranou pubertu. Tradiční víra ve vlkodlaky má ale samozřejmě úplně jiné kořeny. Na proměnu ve vlka věřili už naši dávní prapředci někde ve stepích Střední Asie, a v různých podobách lze tento fenomén nalézt v kulturách po celém světě – jen tam, kde se vlci nevyskytují, je nahrazují tygři, hyeny či pumy. Jeho původ podle všeho leží ve fascinaci predátorem, kterého se člověk bál a zároveň jej obdivoval.
V Evropě se člověk proměnil ve vlkodlaka za trest, nejčastěji za spáchanou vraždu, kanibalismus či zneuctění památky mrtvých. Útokům příšer lidé připisovali mnohé dokonané zločiny, přičemž v odlehlých koutech Starého světa se v existenci vlkodlaků věřilo ještě počátkem devatenáctého století. Dnes už tito tvorové na pomezí dvou světů nikoho nestraší, zato pomáhají mladým lidem vyrovnávat se s dospíváním, situací osudu vlkodlaka v jistém smyslu podobnou.

Wolfblood

Pro děti
Hodnocení FDB 87.5 %
Foto Disney

Režie Andrew Gunn, Declan O'Dwyer, William Sinclair, Roger Simonsz, Stewart Svaasand

Obsazení Aimee Kelly, Bobby Lockwood, Kedar Williams-Stirling, Louisa Connolly-Burnham , Shorelle Hepkin, Angela Lonsdale, Gabrielle Green

Délka 30 min.

Disney Channel pondělí 26. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC