Pro děti

Vílí dobrodružství: Zvonilka a její sestry

Vílí dobrodružství
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Když se řekne víla, děti si nejčastěji vybaví postavičku s křidélky. Evropská tradice však zná mnoho různých podob těchto nadpřirozených bytostí.

Ikdyž lze víly potkat po celé Evropě, nikdo už přesně nezjistí, odkud se vlastně vzaly. Mohou být matnou vzpomínkou na pohanská božstva, anebo původně čarodějky, které se ve vyprávěních později staly nadpřirozenými postavami. 
 

Kde je potkáte

Na Balkáně žijí víly i v horách, kde přebývají v jeskyních a umí se měnit v hady. Východní a jižní Slované znali také vzdušné víly, které ovlivňují počasí, především přinášejí vítr a bouře. Naší obdobou těchto postav je Meluzína. Ve střední Evropě se však víly vyskytují nejčastěji u vody. Rusalky obývají prameny, potoky a tůně a často se kamarádí s vodníky. Pověsti tvrdí, že rusalčí vlasy musí vždy zůstat mokré, jinak víla zemře. A když si víla rozčesává svoje vlasy příliš divoce, může tím dokonce způsobit povodeň. Vlasy totiž nejsou jen ozdobou víly, ale mnohdy také zdrojem její síly.
 

Víla superstar

Zatímco lidové tradice už zná jen málokdo, Disneyovské víly jsou všudypřítomné po celém světě. Vycházejí z keltské či anglosaské mytologie, mají křidélka a jsou malého vzrůstu, takže vám mohou přistát na dlani. Nejznámější z nich je Zvonilka, která měla svůj disneyovský debut ve filmu Petr Pan z roku 1953. Říká se, že blonďatou vílu kyprých tvarů navrhli kreslíři podle Marylin Monroe.
 
Dnes má Zvonilka hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a se čtrnácti centimetry je nejmenší voskovou figurínou v muzeu Madame Tussauds. Také se svou vílí partou účinkuje ve vlastním seriálu, který můžete od poloviny dubna sledovat na kanálu Disney.

Vílí dobrodružství

Pro děti
Hodnocení FDB 100 %
Foto Disney
Disney Channel pondělí 13. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC