Pro děti

Tajemství Evermooru: I děti se rády bojí

Tajemství Evermooru
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Celá řada filmů a seriálů pro větší děti obsahuje prvky téměř hororové. Hlavní je, že dobro nakonec zvítězí.

Stejně jako dospělé fascinuje strašidelno i děti. Je to také tím, že příběhy s tímto nádechem nepostrádají dramatičnost, případně tvoří ponuré kulisy jedinečnou atmosféru, jako je tomu u animáků Tima Burtona nebo nejnovějšího komediálního seriálu pro dospívající od společnosti Disney. Jeho hlavní hrdinkou je náctiletá Tara, která se přestěhuje s rodinou z Ameriky do tajuplného starého sídla Evermoor na anglickém venkově, kde bojuje s duchy i pubertou.
 
Nebezpečné či hrůzyplné situace každopádně přitahují lidi všeho věku. Je to tím, že naše mozky jsou naprogramovány tak, abychom přikládali větší váhu informacím o hrozbám, byť fiktivním, než dobrým zprávám. O tom, jak hluboce je tento princip v člověku zakořeněn, vědí bulvární novináři i autoři hororů. 
 

Jen jako

Při čtení knihy nebo sledování filmu zažíváme situace, ve kterých jde o život, aniž bychom sami byli vystaveni nebezpečí. Okusíme strach a následnou úlevu z toho, že všechno dobře dopadlo. A to vše z pohodlí domova a s možností zoufalý boj o přežití kdykoliv vypnout nebo si k němu otevřít popcorn. 
 
Ostatně hrůzyplné příběhy si lidé vyprávěli už v jeskyni, žvýkajíce opečeného mamuta, a přirozeně je poslouchaly také děti. Jejich pointou obyčejně byla výstraha, například že šavlozubého tygra raději nehladit. Podobně je tomu v klasických pohádkách, které se také často neobejdou bez pokusů o pojídání dětí, sťatých dračích hlav a podobně.
 
Stejně jako ony nepostrádají ani současné strašidelné příběhy pro děti jasnou moralitu: sobecké a zlé jednání je potrestáno a odvaha a obětavost jsou klíčem k odvrácení nebezpečí. Je to tak v knihách a filmech o mladém čaroději Harrym Potterovi, duchařské klasice pro děti Casper nebo filmech o schizofrenických mazlíčcích Gremlinech.
 
První řada seriálu Evermoor, který si světovou premiéru odbyl vloni na podzim, má zatím jen čtyři díly. Pro velký úspěch u dětí i rodičů se však studio Disney nedávno rozhodlo, že na podzim tohoto roku natočí dalších dvaadvacet dílů. 

Tajemství Evermooru

Pro děti
Foto Disney
Disney Channel pondělí 27. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC