Pro děti

Sofie první: Proč princezny nestárnou

Sofie první
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Odpradávna sní dívky o tom, být princeznami, žít se svým milým na zámku, pořádat plesy a jezdit na koních. Ale co když se stanete princeznou doslova ze dne na den?

Mladší děvčata mají zprvu ráda postavy, které žijí v magickém světě dalekém toho skutečného, například víly nebo mluvící poníky. Kolem osmého roku věku však začínají objevovat klasické princezny, které žijí ve světech, kde možná hrají roli kouzla a čáry, ale ve více či méně historických kulisách střední Evropy. Do hry se v těchto příbězích také dostává láska a vdavky. 
Díky bratřím Grimmům se Popelka, Sněhurka, Šípková Růženka a další postavy středoevropských lidových pohádek rozšířily po celém světě. Byly vydány ve sto šedesáti jazycích, po Bibli tedy jde o nejpřekládanější literární dílo vůbec. Bez hrdinek s modrou krví se ovšem neobejdou ani Příběhy tisíce a jedné noci či tradiční čínská vyprávění pro děti.

Z chudé holčičky princeznou Sofii první

A o čem vypráví příběh princezničky Sofie? Tahle malá holčička se nenarodila s korunkou na hlavě. Její královský život začal až poté, co si její maminka Miranda vzala za muže bohatého krále Nádhernie. Sofie si tak na život na zámku musí zvykat a děti se budou s jejím novým životem seznamovat s ní. Rodiče na seriálu jistě ocení, že postavičky ilustrují kladné povahové rysy jako věrnost či upřímnost a povzbuzují děti k navazování přátelství. Malá princezna navíc není úplně obyčená holka, občas umí být tvrdohlavá a své názory si uhájí i proti většině. To je ale pochopitelné, protože se musí nějak vypořádat s novou situací. Naštěstí v tom není sama, vydatně jí pomáhají rodiče, noví sourozenci a taky lesní přátelé. A tak se Sofie pomalu učí, že být princeznou neznamená mít spoustu šatů a pořádat večírky, nýbrž starat se o ostatní a vždy se pokusit udělat to, co je správné.
Klasické pohádky nejsou podle dnešních standardů genderově vyvážené. Princezny se i s půl královstvím dávají za odměnu princům, kteří porazí draka, a na jejich názor se zpravidla nikdo moc neptá. Jenže pohádky nevznikaly kvůli studiím o rovnosti pohlaví. Jsou tu od dávných časů, aby dětem vysvětlovaly základní princip dobra a zla. 
O čem se mohou doma bavit rodiče s dětmi poté, co společně shlédnou Sofii první? Lze dětem vysvětlit, jak pomáhá, když se Sofie se svými starostmi svěří svým blízkým. Jak jí to pak pomůže k lepšímu rozhodnutí. Zeptejte se svých dětí rovněž, jaký rozdíl vidí v Sofii první, oproti jiným princeznám.

Sofie první

Pro děti
Hodnocení FDB 56 %
Foto Disney Channel

Režie Jamie Mitchell, Sam Riegel, Larry Leichliter

Délka 30 min.

Disney Channel sobota 15. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC