Pro děti

Medvídek Pú: Plyšák, který nestárne

Medvídek Pú
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Pú, který právě oslavil jednadevadesáté narozeniny, stále baví děti po celém světě. Odkud se vlastně sešívaný medvěd vzal? A co to má za jméno?

Cestu do dětských pokojů po celém světě sice nastoupil až v Americe, medvídek Pú je ale vlastně Angličan. Jeho otec se jmenuje Alan Alexander Milne a Skorcový les z Púových dobrodružství má předobraz ve hvozdu v jihoanglickém hrabství Sussex, kde měli Milneovi chatu. 
 
V originále se Pú jmenuje Winnie the Pooh, přičemž prvním jménem říkal Milneův syn svému plyšovému méďovi. I další postavy a jména z příběhů o Púovi jsou odvozeny z plyšáků, se kterými si hrál malý Christopher Robin – ano, podobnost s postavou Kryštůfka Robina není jen náhodná. Milneův syn přitom zmíněnou hračku pojmenoval podle medvěda černého, kterého vídal na rodinných výletech do londýnské zoo. 
 
Počátečním původcem Púova „křestního“ jména je poručík kanadské armády Harry Colebourn, který na výletě do severské divočiny našel opuštěné medvídě a pojmenoval je podle své domoviny, města Winnipeg. Krátce poté narukoval do první světové války a medvědice se s ním dostala do Anglie, kde se stala slavnou jako maskot kasáren, kde byl Colebourn před vyloděním ve Francii dislokován. A co vlastně znamená Pú respektive Pooh? Podle první knihy jeho příběhů je medvědovo jméno citoslovce – přesněji přezdívka, kterou v lese získal díky zvuku, který vydává, když si z nosu sfoukává spadlý list nebo mouchu. Se svými krátkými a nepohyblivými končetinami plyšového zvířete si na něj totiž prý nedosáhne.
 

Hvězdou v Americe 

O tom, kdy či kde se Pú poprvé objevil, se názory liší. Bylo to už v básničce Teddy Bear v Milneově dětské knížce, která vyšla v listopadu 1924, anebo o rok později, kdy se představil pod svým plným jménem v povídce pro děti? Zlom pro Púovu kariéru v zábavním průmyslu každopádně přišel v roce 1930, kdy producent Stephen Schlesinger koupil výsostná práva pro americký a kanadský trh. Smlouva mezi tvůrcem Púa a medvědovým „markeťákem“ se stala jedním z prvních licenčních ujednání, jak je známe dnes.
 
Po třiceti letech a Schlesingerově smrti se práva dostala do rukou společnosti Disney, která do dnešní doby produkovala nespočet animovaných filmů a seriálů o medožroutovi v červeném tričku i jeho přátelích. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se Pú zabydlel dokonce v Sovětském svazu, kde o něm vznikla dodnes legendární trilogie filmů a vydali mu známku. 
 
Po méďovi jsou pojmenovány ulice ve Varšavě a Budapešti, tedy ulica Kubusia Puchatka respektive Micimackó utca. V Púově oblíbené zábavě, házení klacíků do potoka, se v Anglii dokonce pořádá každoroční mistrovství světa. To je úctyhodná kariéra na medvěda, který je od dob Milneho zpodobňován jako přihlouplý naivka se závislostí na medu.  
 
Nenechte si ujít nejznámější filmové zpracování příběhů medvídka Pú od studia Disney.

Medvídek Pú

Pro děti
Hodnocení FDB 66.7 %
Foto Disney

Režie Stephen J. Anderson, Don Hall

Délka 60 min.

Disney Channel neděle 5. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC