Pro děti

Lego příběh: Všechno je tu boží

Lego příběh
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když si výrobce nejslavnější stavebnice světa zaplatí hollywoodský celovečerní film s originálním příběhem, zní to, jakoby se svět zbláznil. Ale že se příběh malých žlutých figurek zařadí do kategorie nejpovedenějších animáků po bok Southparku: Peklo na zemi i kultovní Logoramy, to čekal málokdo.

Říká se tomu obsahový marketing a Lego ho zvládá společně s Red Bullem na jedničku s hvězdičkou. Naštěstí jde o populární stavebnici a ne o hamburgery z rychlého občerstvení či o Coca-Colu. Rodiče se tudíž ani nebrání, když dítka pobrekávají a vyžadují návštěvu filmu s názvem výrobku v názvu. Kdyby se jednalo o bezduchý marketingový počin, ani bychom se dnes neobtěžovali film recenzovat. Tvůrcům se ale podařil vskutku husarský kousek, do filmu se zamilovali dětští diváci, jejich rodiče a nádavkem i kritici. 
 

Cvič, pracuj a konzumuj

Hlavním hrdinou pestrobarevného snímku je obyčejný stavební dělník Emmet, který žije obyčejný konzumní život jako většina obyvatel jeho části Legosvěta. Miluje rutinu a řídí se, ostatně jako každý, návodem, který přesně určuje, co má v dané chvíli dělat – radostně vstát, radostně shlédnout reklamu, zasmát se hloupému vtipu v nekonečném televizním seriálu, radostně si koupit předraženou kávu, poté celý den radostně makat, přitom všem si zpívat budovatelskou odrhovačku Všechno je tu boží a hlavně NEMYSLET. Tento dokonale propracovaný systém, který manipuluje svými obyvateli, aniž to kdo z nich tuší, je ovládán Lordem Byznysem a jeho policejními agenty.
 

Jako Neo v Matrixu

Jednoho dne se ale Emmetovi převrátí svět vzhůru nohama, když po práci zahlédne na stavbě tajemnou postavu v kápi, přitom se zřítí do podzemí, kde se mu na záda přicvakne zvláštní kostička, která ovšem není jen tak obyčejnou kostičkou, ale blokátorem, jež by mohl zhatit plány zlého Lorda Byznyse. Emmet nemá o ničem ani tušení a tak je dokonale zmatený, když se po ztrátě vědomí probudí na policejní stanici, kde je podroben tvrdému výslechu, který – jako ostatně řada jiných scén – používá slavný motiv výslechu z trilogie Matrix. Emmet je za trest odsouzen k roztavení. Naštěstí ho v poslední chvíli zachrání ona tajemná postava v kápi, krásná dívka Hustěnka, čili alterego Trinity. Po divoké honičce prchající dvojice zmizí před zkoprnělými policisty za zeď do jiného světa (westernového Lega), kde se Emmet od moudrého starce Vitruvia dozví o starobylé věštbě – právě on, Emmet, je vyvolený. Jedině on může zachránit svět před zločinnými plány Lorda Byznyse, který chce lepidlem Krágl zafixovat všechny kostičky v jejich stávající pozici a proměnit tak nekonečně proměnlivý svět v statický obraz a naplnit tak svůj sen o ideálním, esteticky dokonalém světě bez chaosu a znervózňující tvořivosti.
 
Náš žlutý stavební dělník je ale příliš hloupý na to, aby pochopil rozměr hry, ani zdaleka netuší, co by si měl v nastalé situaci počít, a tak se dostává do stále se zrychlujícího sledu průšvihu a katastrof. Inspirace Matrixem je zde opět zcela zřejmá a je zdrojem zábavných scén.
 

Superhrdinové v čele s hlupáčkem

Emmet se logikou děje musí spojit s dalšími hrdiny v ostatních Lego světech, aby společně zabránili Lordu Byznysovi v jeho ďábelském plánu. A tak se ocitá ve víru zběsilých honiček za volanty, řídítky, kniply i oji všech možných Legomobilů, Legoletadel, Legopovozů i jediného vlastního vynálezu – dvojitého palandovitého gauče po boku Lego Batmana. Ostatně ten je ve filmu nositelem drsného humoru, který míří i na dospělé diváky. Ostatně ve filmu potkáme celou řadu dalších filmových hrdinů, od Gandalfa, přes želvy Ninja, Robina Hooda a hvězdy NBA z roku 2002 a mnoho dalších.
 
Snímek z pera autorů animáku Zataženo, místy trakaře či hraného 21 Jump Street těží z „nadupaného scénáře“, kterým by nepropadla ani jehla a fantastického tempa. V závěru zjistíme, že celý příběh je vlastně výplodem fantazie malého kluka, který si rád hraje ve sklepě s tatínkovým Lego městem. Bohužel, tatínek (Will Ferrell) synovi přísně zakazuje, aby jeho Lego svět jakkoliv přestavoval a měnil. Když synek neposlouchá, rozhodne se k radikálnímu kroku. Přinese si do sklepa vteřinové lepidlo Krazy Glue neboli Krágl a hodlá všechny kostičky přilepit, aby navždy zakonzervovaly jeho svět. Jedinou zbraní malého kluka i Emmeta zůstává víčko od lepidla a víra v moc fantazie. Lego přece má být stavebnicí, kterou můžete kdykoliv zbourat a přestavět do něčeho zcela nového, kostičky jsou jakousi paletou, kterou můžete vymalovat a vystavět ty nejpodivuhodnější fantazie, jaké vás právě napadnou. A to je také hlavní myšlenka filmu, který vyzývá zůstat v říši tvořivosti, protože za jejími hranicemi začíná území rutiny, hlouposti a zkostnatělosti, ať už si budete opakovat, že Všechno je tu boží do aleluja.   
 
Až bude Váš potomek při příští návštěvě hračkářství opět dyndat některou ze stavebnic Lega, budete už vědět, proč. Nebo se na to rozpomenete?

Lego příběh

Pro děti
Hodnocení FDB 77.4 %
Foto HBO

Režie Phil Lord, Chris Miller

Délka 101 min.

HBO neděle 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC