Pro děti

Lego Friends: Příběh kostiček

Lego Friends
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na skylink Live TV Sledovat

Jak se z malé dílny stal obří koncern, s jehož výrobky si hrají děti i dospělí po celém světě.

Všechno to začalo v městečku Billund uprostřed Dánska, kde v roce 1916 převzal Ole Kirk Christiansen malou firmu vyrábějící nábytek. Mladému podnikateli se však zpočátku lepila na paty smůla: dílna o pár let později vyhořela a navíc vypukla světová hospodářská krize. Aby firma přežila, začal Christiansen vyrábět také dřevěné hračky, například joja či modely aut a domů. A v roce 1934 vymyslel jméno, které se o desítky let později proslavilo po celém světě: Lego je složenina dánských slov „leg godt“, tedy dobře si hrát. 
 

Vše do sebe zapadá

V roce 1947 koupil stroj na odlévání z plastu, přičemž obchodní zástupce firmy, která jej postavila, Christiansenovi ukázal výrobek britské firmy Kiddicraft – kostičky, ze kterých se daly stavět složité konstrukce, protože do sebe zapadaly. Vynálezce britských kostiček se prý ale do svojí smrti nedověděl, že nějaké Lego existuje, takže Christiansenovi „inspirace“ konkurenčním produktem prošla. Zprvu mu to ale nebylo moc platné – počátkem padesátých let však byli zákazníci zvyklí na dřevěné hračky a plast odmítali. 
 
Tehdy zakladatelova syna Godfreda napadlo, neprodávat balení kostiček jen tak, ale jako součást tematických sérií. První takovou řadou byla v roce 1955 „Plán města“, a o pár let později přišlo na trh Lego pro předškolní děti, které se stalo zárodkem oblíbené série Duplo. A v roce 1966 se začaly vyrábět vláčky Lego, které dodnes zůstávají srdcem nejoblíbenější tematické série „City“. 
 
O dva roky později, když se v Billundu otvíral první Legoland, se v Evropě a Severní Americe prodalo již více než osm milionů stavebnic. Počátkem sedmdesátých let Lego představilo také domečky pro panenky, především se však začal vyrábět legendární panáček s pohyblivými údy. Svět Lega se tehdy stával čím dál více rozmanitým, když v roce 1975 přišla na trh série „Technic“ pro pokročilé, a o čtyři roky později první stavebnice, které umožňovaly stavět vesmírné koráby. V polovině osmdesátých let přibyly také hrady a rytíři, koncem dekády také piráti.
 

Nové tváře

V roce 1989 začínali legáčci mít i jiné obličeje, než jen standardní oči a úsměv. To, co začalo slunečními brýlemi policisty, se v průběhu času vyvinulo v propracované obličeje, které kopírují podobu například hrdinů ság, jako jsou Harry Potter, Hvězdné války či Pán prstenů. Převzetí těchto frančíz bylo úspěšným obchodním tahem, kterým se Lego vymanilo z hospodářské krize, do které spadlo v devadesátých letech.  
 
V roce 2012 na trh přišla také série Lego Friends, určená pro mladší dívky. Figurky, které obývají fiktivní městečko Heartlake City, jsou podstatně realističtější, než tradiční legáčci. A podobně jako další z kostičkových světů i ony mají svoji vlastní animovanou adaptaci. Seriál na motivy této produktové řady můžete sledovat na programu Minimax.

Lego Friends

Pro děti
Foto Minimax

Délka 22 min.

Minimax sobota 30. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC