Pro děti

Kouzelná romance: Když Popelka jede metrem

Kouzelná romance
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Klasické pohádky svoje kouzlo neztrácejí, zároveň se ale točí i jejich moderní adaptace. Někdy se povede s větším úspěchem, jindy s menším. Disneyho Kouzelná romance je příkladem toho nejlepšího – ono taky se Susan Sarandon to ani jinak nejde.

Hlavně díky sběratelské vášni bratří Grimmů se tradiční lidová slovesnost střední Evropy dochovala až do dnešních dnů. Mnoho pohádkových motivů přitom pochází už z antického Řecka, přičemž i díky úzké výměně mezi oběma kulturami vznikla podobná tradice také v arabském světě – pomyslete jen na Pohádky tisíce a jedné noci.
Naše princezny a draci ale zakořenili také za oceánem. Díky Hollywoodu se středoevropská pohádka stala jedním z mála kulturních motivů, které jsou alespoň do určité míry sdílené po celém světě – například Popelku znají i v Číně nebo Indii. Výrazně k tomu přispěla Disneyho klasika z dvacátých a třicátých let, například slavná Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937.
K našemu kulturnímu povědomí samozřejmě patří klasické československé pohádky, které mimochodem frčí i v zahraničí. O Vánocích se celé Německo dívá na Libuši Šafránkovou a Pavla Trávníčka ve Třech oříšcích pro Popelku, přičemž německé televize už vysílaly také třeba Princeznu ze mlejna nebo Z pekla štěstí.  

Klasika jinak

Mnoho filmařů také láká představa adaptovat tradiční námět dosud nevídaným způsobem. Jednou možností je ozvláštnit a zcizit tehdejší dobu například obsazením hudebních hvězd a psychedelickými kulisami, jako v Šíleně smutné princezně z roku 1968. 
Anebo vzít vedlejší postavu a rozplést kolem ní zcela novou verzi známého příběhu, čímž zabodovala loňská Zloba – Královna černé magie s uhrančivou Angelinou Jolie v hlavní roli.
Točí se také filmy, ve kterých se pohádkový svět protíná s tím naším, současným. Takříkajíc rutinérem je v tomto smyslu společnost Disney, která jich produkovala dlouhou řadu zejména pro dospívající diváky, například Program na ochranu princezen s teenagerskými hvězdami Demi Lovato a Selenou Gomez v hlavních rolích.
To hudební komedie Kouzelná romance s Amy Adams a Susan Sarandon má širší záběr, zaujme totiž starší děti stejně, jako pobaví dospělé. Příběh, který se odehrává v dnešním New Yorku, je poctou klasickým pohádkám a trochu i jejich parodií. Za rok 2007 získal dvě nominace na Zlatý glóbus a tři nominace na Oscara.

Kouzelná romance

Pro děti
Hodnocení FDB 75.5 %
Foto Disney

Režie Kevin Lima

Obsazení Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Rachel Covey, Susan Sarandon, Idina Menzel

Délka 108 min.

Disney Channel sobota 28. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC