Pro děti

Hank Zipzer: Malí géniové

Hank Zipzer
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Některým dětem sudičky nadělí neobyčejný talent nebo schopnosti dalece převyšující vrstevníky. Často je ale jejich úděl těžší, než se zdá.

Jsou děti, které dokážou věci dalece převyšující schopnosti většiny dospělých. Samozřejmě svůj náskok neztratí, ani když vyrostou. Ovšem do jaké míry, či zda-li vůbec svého génia uplatní ku prospěchu celku, záleží hlavně na tom, jaký prostor a šance jim dá společnost, ve které vyrůstají.
Tím spíše, že genialita na jednom poli lidské činnosti jde často ruku v ruce s deficity či pomalejším vývojem v jiných směrech. O Albertu Einsteinovi se říká, že ve škole nezvládal matematiku, což je podle všeho jen mýtus. Malý Albert ovšem začal mluvit až ve čtyřech a číst teprve ve druhé třídě, takže si učitelé dlouho mysleli, že je mentálně zaostalý. Obrátit naruby tehdejší fyziku a získat Nobelovu cenu každopádně zvládl.

Nadprůměrní to nikdy neměli lehké

Ve školní lavici nevynikal ani Isaac Newton, a když převzal rodinnou farmu, zakrátko ji zruinoval. Aby se jej rodina zbavila, poslala mladého budižkničemu do Cambridge, kde se stal jednou z největších osobností vědy vůbec. V Edisonově třídní knize stojí poznámka, že je „moc hloupý na to, aby se cokoliv naučil.“ O Beethovenovi řekl jeho učitel hry na housle, že z toho kluka nikdy hudebník nebude. A věděli jste, že Spielberga vzali na filmovou školu až napočtvrté?
Neobyčejný talent je totiž třeba nejen rozvíjet a podporovat, ale prvně vůbec rozpoznat. „Každý je v něčem génius. Když ale budete soudit rybu podle její schopnosti vyšplhat na strom, bude žít v tom, že je hloupá,“ řekl Einstein. Školství, založené na třídění dětí podle obecných testů, tedy těm velmi nadaným neprospívá stejně, jako nedává šanci slabším žákům. 
Genialitu lze popsat či vyčíslit jen s obtížemi. Děti obdařené výjimečnými schopnostmi často mají vyšší inteligenční kvocient, neplatí to však vždy. Stejně tak mohou mít mimořádně rozvinuté umělecké cítění, nebo být pohybově nadané. Když se jim však učitelé nemohou věnovat a rodiče nedokáží jejich talent rozpoznat, pak se nikdy plně nerozvine.
To Hank Zipzer má štěstí na dobrou školu i chápavé rodiče. Platí za zázračné dítě, ale trpí dyslexií, a je někdy zbytečně ostýchavý. Přesto vyšlo sedmnáct knih s ním jako hlavní postavou, podle jejichž námětu byl natočen seriál. Dětem ve věku přibližně od deseti do čtrnácti let ukáže, že není nic špatného na tom, být jiný než ostatní.

Hank Zipzer

Pro děti
Foto Disney
Disney Channel sobota 14. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC