Pro děti

Bořek stavitel – nezapomenutelné Vánoce: Kamarádi z ostrovů

Bořek stavitel: nezapomenutelné Vánoce
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na skylink Live TV Sledovat

Když se řekne britská televizní tvorba pro děti, nejspíš nás jako první napadnou Teletubbies. Za kanálem ovšem vzniká daleko více pořadů, které mají mezinárodní úspěch.

Barevné příšery s anténami na hlavách vymysleli v BBC pro děti předškolního věku. Mezi lety 1997 a 2001 bylo natočeno celkem 365 epizod, které si našly diváky po celém světě. Seriál získal prestižní cenu BAFTA, a to i přes kritiku, že mu chybí vzdělávací přínos, vždyť slovní zásoba Laa-Laa, Po, Dipsy a Tinky Winky leží nejspíš pod jazykovými schopnostmi většiny publika seriálu. Není divu, že se stal častým cílem parodií, například dánských Nazitübbies, kteří žijí v protileteckém bunkru a čas si krátí mašírováním. 
Mezi světové úspěchy britské animace devadesátých let minulého století a počátku 3. tisíciletí patří příběhy amatérského vynálezce Wallace a jeho psa Gromita, stejně jako jejich volné pokračování Ovečka Shaun. Zatímco děti, které vyrůstaly na medvědu Paddingtonovi, už jsou dávno rodiči, dnešní malí diváci zbožňují lokomotivu Tomáše nebo Bořka stavitele a jeho partu mluvící stavební techniky. Stejně velké oblibě se těší také ochotný pošťák Pat, který vedle roznášení dopisů řeší všemožné trable svých spoluobčanů. Na podzim proběhl našimi kiny první celovečerní film, ve kterém se Pat i se svým kocourem přihlásí do hudební talentové soutěže. Pošťáci jsou mezitím nahrazeni roboty, pokus o škrtání pracovních míst se ale nepříjemně zvrtne a Pat musí zachránit nejen městečko, ale celý svět.
 
Jeho kolega ve státní službě, požárník Sam, děti nejen pobaví, ale naučí i něco o požární ochraně. Seriál ostatně vymysleli dva hasiči ve výslužbě. Odehrává se na velšském venkově a původně byl také natočen ve velštině. Od roku 1987 do dnešní doby vzniklo celkem 167 epizod, které se vysílají ve více než čtyřiceti zemích světa. Nejnovější, devátou řadu Požárníka Sama můžete sledovat na kanále Minimax, stejně jako další oblíbené seriály pro menší děti britské provenience.

Bořek stavitel: nezapomenutelné Vánoce

Pro děti
Hodnocení FDB 72.5 %
Foto Minimax

Režie Sarah Ball

Délka 63 min.

Minimax sobota 13. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC