Hudba a lifestyle

VMA: Cesta od zombíků k erotice a nahotě

Beyoncé

Již potřicáté letos na konci srpna hudební stanice MTV udělila své vlastní ceny nazvané VMA.

Kosmonaut ve skafandru, třímající v ruce namísto americké standardy logo slavné televizní stanice, spatřil světlo světa v roce 1984 a prestižní kategorii videoklip roku tehdy získala kapela The Cars, v níž hrál i muzikant českého původu Rick Ocasek. MTV započala novou éru popmusic, kdy se pro muzikanty stala vizuální stránka videoklipů další možnou přidanou uměleckou hodnotou. Z pouhých doprovodných záběrů se videoklipy pomalu přerodily do podoby krátkometrážních filmů, které natáčejí i ti nejrenomovanější režiséři světa. 
 

Zlatá éra videoklipů

V 80. a 90. letech minulého století byla americká MTV naprostý fenomén, pohlcující veškerou popkulturu oněch let. První a dlouho jediná výhradně hudební stanice. Celá generace namísto front na lístky na koncerty vysedávala po večerech u televizních obrazovek, kde mohla vidět a slyšet hvězdy, o jejichž živých vystoupeních si do té doby mohla nechat jen tiše zdát.
 
Všichni tančili a bavili se s publikem skrze televizi a klipy, z nichž mnohé vešly rovnou do hudebních dějin, byli vzory a ikonami pro své následovníky. Nová kultura s sebou kromě nových fanoušků přinesla i vlnu kritiky. Podle ní populární muzika ztratila díky MTV na autentičnosti a publikum z koncertních sálů vyhnala i proto, že televize stvořila naživo neposlouchatelné hudebníky. Dít se tak mělo především v 90. letech.
 

Vliv na hvězdy

Nicméně je fakt, že MTV kult osobnosti u některých muzikantů podtrhla a u některých se vskutku ukázalo, že televizní slávu neunesou. Kontroverze ceny VMA provází od počátků, což jako by potvrzoval v posledních letech fakt, že v ní opět vítězí až příliš okatě provokativní umělci. Třeba Lady Gaga nebo letos nominovaná Miley Cyrus, jejíž sexuálně velmi explicitní video i živá vystoupení jsou vlastně daleko za hranicí běžného diváckého vkusu.
 

Skandální Miley

Miley Cyrus místy také až příliš napodobuje Madonnu, přitom jí jaksi unikl fakt, že místo na trůnu královny popmusic (a potažmo i MTV) nezůstalo prázdné – stanice už předem oznámila, že speciální cenu Michaela Jacksona za přínos muzice si letos odnese z ceremoniálu Beyoncé, která má zároveň i nejvíce nominací.
 
Letošní nominace potvrdily opět fakt, že rock na MTV vytlačuje v posledních letech hudba načichlá původní černošskou muzikou jako je soul, r‘n‘b a hip hop, čímž vlastně kopíruje celosvětový trend. 

VMA

Hudba a lifestyle
Foto MTV
neděle 31. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC