Hudba a lifestyle

Věčně rozesmátý hudební génius

Ray Charles
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Americký zpěvák, klavírista a hudební skladatel Ray Charles byl jedním z nejúspěšnějších a nejznámějších muzikantů 20. století. Široký úsměv a černé brýle se staly jeho poznávací značkou a pecku Hit the road Jack si lidé broukají dodnes.

Ray Charles se narodil v roce 1930 do chudé černošské rodiny na Floridě. Asi ve třech letech se zamiloval do klavíru – uslyšel jeho zvuk z místní jídelny a byl jím tak fascinovaný, že se její majitel rozhodl začít ho na nástroj učit. Jinak jeho dětství moc šťastné nebylo – když bylo Rayovi pět let, jeho mladší bratr George se utopil v neckách, což na chlapci zanechalo doživotní následky. Pár měsíců po tragédii přišli lékaři s dalším hrozným verdiktem – Ray brzy oslepne a už nikdy se nevyléčí.

Poté, co ztratil zrak, nemohl Ray chodit do místní školy a jeho matka musela najít nějakou vhodnou alternativu. Ve škole pro slepé a hluché děti se naučil používat třeba Braillovo písmo, jenže Rayova rodina byla bohužel tak chudá, že si nemohl dovolit navštívit matku ani přes Vánoce a zůstával tak sám v internátní škole. Aby toho nebylo málo, kvůli velkým bolestem pravého oka lékaři rozhodli, že mu je definitivně odstraní, proto Ray do smrti nesundal z očí černé brýle. Na piano hrál jen v době, kdy se vrátil ze školy domů – během letních prázdnin, v místní jídelně. Ve druhém ročníku školy se Ray začal učit klasickou hru na klavír i v rámci vyučování. Po smrti své matky odešel ze školy a snažil se rozjet svou hudební kariéru. Tehdy mu bylo patnáct let a odstěhoval se ke známým do Jacksonvillu. Začal hrát po různých podnicích, neměl však vlastní styl, a tak napodoboval známé interprety, jako byl King Cole nebo Charles Brown.

První úspěchy přišly až v roce 1947 – sehnal si dvě angažmá v Tampě, tam ale vydržel jen dva roky a následně se svým kamarádem kytaristou Gossiem D. McKeem odjel do Seattlu. V roce 1952 vznikly Rayovy první nahrávky ve studiu a přišly první velké úspěchy. V roce 1960 získal své první čtyři ceny Grammy za album The Genius of Ray Charles. Koncertoval po celém světě a během osmdesátých let dvakrát (1982 a 1989) vystoupil v Československu v pražské Lucerně. V roce 2004 ho časopis Rolling Stone zařadil na desátou příčku seznamu největších umělců všech dob a potom v roce 2008 ho tentýž časopis zařadil na druhou pozici v podobném žebříčku – největších zpěváků všech dob. Ray Charles zemřel v roce 2004. V tom samém roce byl do kin uveden snímek Ray, který zachycuje jeho životní cestu. Na plátně ho ztvárnil Jamie Foxx, který za tuto roli získal Oscara.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Ray

Hudba a lifestyle
Hodnocení FDB 83,7 %
Foto Profimedia.cz

Režie Taylor Hackford

Scénář James L. White

Obsazení Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Clifton Powell, Aunjanue Ellis, Harry Lennix, Terrence Howard

Délka 152 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC