Hudba a lifestyle

To nejlepší z české a slovenské hudby: Zlatí slavíci nerezaví

Karel Gott a Lucie Bílá

V sobotu večer nás čeká vyhlášení již dvaapadesátého ročníku prestižní české respektive československé hudební ankety. Stojí proto za to ohlédnout se do její dlouhé historie.

Když v redakci časopisu Mladý svět hledali jméno pro anketu popularity českých a slovenských zpěváků, přišel prý jeho tehdejší redaktor Ladislav Smoljak s mírně ironickým nápadem pojmenovat ji podle pouťového pískátka zvaného slavík. První ročník měl v roce 1962 jen dvě kategorie, nejlepším zpěvákem byl zvolen Waldemar Matuška a nejlepší písničkou Láska nebeská od Suchého a Šlitra.  
 
Karel Gott tehdy získal jen dva hlasy, jeho kariéra je přesto s oceněním nerozlučně spjata. Hned následující rok získal prvního Slavíka a od roku 1968 jej vyhrával pravidelně. Když jeho zlatou šňůru v roce 1982 přerušil Miro Žbirka, český bard nad tím mávl rukou se slovy, že Slavíků už má doma plnou žbirku. Dodnes jich získal osmatřicet, dvaadvacet zlatých a šestnáct českých, pročež v roce 2004 obdržel jediného dosud uděleného Platinového slavíka. Druhá v počtu získaných slavíků je Lucie Bílá se šestnácti.
Především ve svých začátcích pomohla anketa rozjet kariéru mnoha interpretů, například v roce 1965 poprvé oceněné Heleny Vondráčkové. Věrohodnost soutěže však byla několikrát zpochybněna, například když se v roce 1970 schylovalo k vítězství Marty Kubišové. Tehdy byly na poslední chvíli ženská a mužská kategorie sloučeny, takže cenu obdržel jen Karel Gott.
V roce 1975 bylo naopak v ohrožení Gottovo vítězství, když do redakce Mladého světa začaly zčistajasna chodit tisíce hlasů pro zcela neznámého zpěváka Rudu Kovandu ze skupiny Los Brňos. Hlasy nebyly uznány, když se ukázalo, že jde o recesistickou hlasovací akci, organizovanou legendárním brněnským vtipálkem Frantou Kocourkem.
 
Poté, co v roce 1991 hlasovalo jen 4991 lidí, byla anketa zrušena, po pětileté přestávce však na tradici navázal Český slavík. Ani jemu se ovšem nevyhnuly nepříjemnosti. Jednu z jeho deseti kategorií měl loni vyhrát kontroverzní pražský rapper Řezník, ze soutěže však byl fakticky vyřazen. O rok dříve zase šokoval nacionalistický zpěvák Daniel Landa, když na předávání cen s živým kohoutem v ruce vyhlásil svůj přerod v kouzelníka Žita 44.

To nejlepší z české a slovenské hudby

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
neděle 16. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC