Hudba a lifestyle

The Weeknd

The Weeknd

Co to má ten zpěvák na hlavě? Otázka, kterou si dost možná položil úplně každý, kdo rappera Weeknda viděl. Jeho styl a vzhled jsou nezaměnitelné, ale na vrchol se dostal hlavně díky svému talentu a hlasu. Zaslouženě.

Ačkoliv jeho vlastní jméno zní velmi exoticky – Abel Makkonen Tesfaye, narodil se v kanadském Ontariu. Jeho rodiče v 80. letech emigrovali z Etiopie a Abela vychovávali hlavně prarodiče, protože otec rodinu opustil a matka hodně pracovala. Mladík během puberty hodně přilnul k hudebním žánrům jako je R'n'B a soul a dal si přezdívku Weeknd, která vznikla z toho, že v 17 letech odešel ze školy, jak sám říká „odešel jsem ze školy před víkendem a už se nikdy nevrátil zpět.“ Později si z přezdívky vyřadil druhé písmenko e, protože v Kanadě už jedna kapela s názvem The Weekend existovala.

Weeknd se rozhodl vydat svou cestou a nastartovat hudební kariéru. V Torontu se seznámil s producentem Jeremym Rosem a s ním nahrál tři songy, které byly původně určené pro jiného interpreta. Ty potom pověsili na Youtube a v té době mnohem známější kanadský zpěvák Drake jim pomohl s propagací. Videa se začala šířit a získala pozitivní ohlasy, Weeknd proto zanedlouho vydal první mixtape, který sklidil velký úspěch i u kritiků. Rozjel se na turné po torontských klubech a poutal na sebe postupně čím dál víc pozornosti.

Když už se bavíme o Weekndově kariéře, nesmíme opomenout jeho image. Je totiž velmi specifická, zejména co se vlasového stylingu týká. Na internetu koluje spousta vtípků a memů o tom, že to, co má na hlavě, si normální člověk může vytvořit taky, když si na hlavu položí černou kočku a podobně. Na druhou stranu se z účesu stala Weekndova poznávací značka a rozhodně i proto je tak snadno rozpoznatelný od ostatních. Jeho sláva šla strmě vzhůru – za další rok už vystupoval na slavném festivalu Coachella, vydal další singly, jeho píseň se objevila v soundtracku filmu Padesát odstínů šedi (píseň byla 4× platinová) a z Weeknda se pomalu ale jistě stávala velká mezinárodní star. Měl vyprodané koncerty i v Evropě. Jeho druhého alba se prodalo bezmála půl milionu a v roce 2016 získal dvě ceny Grammy, nominován byl celkem osmkrát. Tím ale výčet úspěchů tohoto muže s velmi jemným hlasem, který někteří přirovnávají k hlasu Michaela Jacksona, zdaleka nekončí. Jeho poslední album s názvem Starboy debutovalo na prvních příčkách prodejnosti iTunes i Spotify, a Weeknd tak překonal rok starý rekord svého kanadského kolegy Justina Biebera. Tomu mimochodem jistě leží v žaludku i jinak – poslední měsíce totiž chodí se zpěvačkou Selenou Gomez, se kterou Bieber chodil před pár lety také a pak se k ní neúspěšně pokoušel vrátit.

Že je opravdu někdo, se ostatně nedávno potvrdilo v televizní show Tvoje tvář má známý hlas, kde se zařadil po bok hvězd, které mají čeští interpreti za úkol imitovat. Role Weeknda připadla herci Martinu Dejdarovi a pokud vám jeho výkon nestačil, máte možnost vidět skutečného Weeknda na vlastní oči už velice brzy – v květnu bude mít koncert v pražské O2 areně.

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC