Hudba a lifestyle

Rebel s příčinou

Serge Gainsboroug
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na skylink Live TV Sledovat

Miley Cyrus vystrkuje jazyk a Justin Bieber řídí zhulený? Provokace dnešních hvězdiček jsou k smíchu ve srovnání s životem francouzské legendy.

Když se řekne Gainsbourg, většině lidí se v hlavě rozezní píseň Je t‘aime… moi non plus z roku 1969. Francouzský bouřlivák ji přes noc napsal pro Brigitte Bardot poté, co se před ní znemožnil na rande. První verzi této hymny lásky natočili společně, přičemž ony vzdechy prý nebyly předstírané. Bardot ovšem byla vdaná a z obavy ze skandálu nakonec zařadila zpátečku, takže Gainsbourg píseň nahrál s o téměř dvacet let mladší Jane Birkin.

Píseň se ve Francii směla hrát až po desáté večer a v sedmi zemích byla zakázána úplně. Gainsbourg ovšem kontroverze vyhledával, například když se svojí dvanáctiletou dcerou Charlotte nahrál singl Lemon Incest anebo když pro teenagerskou hvězdičku France Gall napsal písničku o dívce, která nejraději líže lízátko. Mladičká zpěvačka zřejmě netušila, o čem ve skutečnosti zpívá, a následný skandál jí málem zničil kariéru.

Láska, zejména ta fyzická, je bezpochyby hlavním námětem Gainsbourgových písní. Jeho texty ovšem nejsou prvoplánově vulgární, ale plné vynalézavých hříček se slovy a dvojsmysly. A eleganci nepostrádají ani jeho provokace mimo nahrávací studio. Například když si v přímém televizním přenosu zapálil cigaretu pěti set frankovou bankovkou anebo když jednou málem umřel na infarkt, protože se nechtěl nechat odvést sanitkou. Trval na tom, že musí být během převozu zabalen do svojí oblíbené kašmírové deky. také si pořídil rolls royce jen proto, aby do něj chodil kouřit.

Gainsbourg měl také pověst sukničkáře, k čemuž ovšem potřeboval neustále pít. Gainsbourg byl totiž vlastně velmi nesmělý člověk, který sám sebe popisoval jako „ušatou držku s květákem.“ Celý život jej navíc pronásledovaly zážitky z války, kterou židovský chlapec přežil jen díky tomu, že si rodina obstarala falešné papíry a utekla z Paříže. V jednu dobu se museli dokonce ukrývat v lese. Svoje běsy dokázal alespoň částečně přetavit v uměleckou inspiraci, terapie alkoholem je však spíše zesilovala. Nezřízené pití jednoho z největších umělců uplynulého století nakonec i zabilo.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Serge Gainsboroug na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s pátek 1. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC