Hudba a lifestyle

Nesmrtelní otcové Rocku

Mick Jagger

Možná se na světě najde někdo, kdo nikdy neslyšel o kapele Rolling Stones, ale jejich největší pecku Satisfaction určitě zná. Rockoví dinosauři jsou prostě nesmrtelní a co víc, po jedenácti letech vydávají nové album.

Je těžké napsat o Rolling Stones něco, co ještě napsáno nebylo. O kapele, která funguje od roku 1962 a po celou dobu své existence se drží v povědomí fanoušků a posluchačů, vyšlo dokonce i několik knih. „Stouni“ jsou žijící legendou a přesto nestagnují a netěží jen ze své slávy, ale jsou stále hudebně aktivní. Jejich diskografie je impozantní: sestává z 29 studiových alb, 10 živých, 30 kompilačních a ze 107 singlů.

Jádro kapely od jejího vzniku až dodnes tvoří zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards. Na začátku kariéry byl za frontmana „Stounů“ považován kytarista Brian Jones, jak se ale kapela stávala populárnější, jeho role se zmenšovala a do popředí se dostával excentrický Jagger. Do inventáře členů kromě výše jmenovaných patří také bubeník Charlie Watts. V kapele hraje od roku 1963 a přišel zrovna ve chvíli, kdy partička měla před vydáním svého největšího hitu – (I Can't Get No) Satisfaction, který vyšel v roce 1965.

Rolling Stones původně vznikli jako protipól tehdejších megahvězd Beatles – měli být opakem uhlazeného projevu čtveřice z Liverpoolu, a to nejen vizuálně, ale taky hudebně. „Stouni“ byli ti zlobiví hoši, o kterých vycházely novinové titulky jako „Chtěli byste, aby si vaše dcera vzala někoho z Rolling Stones?“ a Jagger s Richardsem svým chováním mimo pódia tuto pověst vydatně podporovali. Dodnes v rozhovorech často opakují, že vlastně moc nechápou, jak mohli přežít takové množství zkonzumovaných drog a alkoholu. Během šedesátých a sedmdesátých let byli jednotliví členové kapely opakovaně zatýkáni kvůli výtržnostem a držení drog. Richards byl odsouzen na tři měsíce vězení, Jagger dokonce na rok. Oba ale byli propuštěni hned následující den, zřejmě i kvůli slavnému článku Timesů s titulkem: „Kdo chce natahovat motýla na skřipec?“ Tento incident zdaleka nebyl poslední a v osmdesátých letech se Keith Richards definitvině rozhodl skončit s heroinem a to mu pravděpodobně zachránilo život. Morálními autoritami a vzory pro mládež nebyli Rolling Stones prostě nikdy a ani o to nestáli, nicméně dělali všechno pro to, aby po sobě zanechali dost zásadní hudební odkaz.

Přes veškeré neshody, změny složení a skandály se kapela opět ocitla na vrcholu v devadesátých letech. „Stouni“ byli už v pokročilejším věku, měli status legend a scházeli se mimo jiné i s českým prezidentem Václavem Havlem, Mick Jagger vydával svá sólová alba, kapela odjela turné trvající déle než rok a všichni šťastně přežili i přelom tisíciletí.

Jaggerovi je dnes 73 let, před jménem může používat titul Sir, který mu udělila britská královna, nedávno se mu narodilo osmé dítě a Rolling Stones vydali nové album Blue&Lonesome, po dlouhých jedenácti letech. Nejde sice o nové songy, jsou to „stouní covery“ bluesových legend, ale kritici jsou z alba nadšeni. Muzikanti, kteří se stali symbolem rokenrolu, mají i po padesáti letech existence co říct. Vzhledem k tomu, jak naplno si jednotliví členové užívali život, lze jejich přežití považovat za opravdový zázrak.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Rolling Stones na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
neděle 1. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC