Hudba a lifestyle

Nejhlubší hlas od protinožců

Nick Cave

Australský zpěvák, textař, skladatel, herec a spisovatel – tak se dá definovat činnost Nicka Cavea, tohoto zvláštně záhadného majitele hlubokého hlasu a talentu na rozdávání.

Nick Cave se narodil v australském státě Victoria, matka byla knihovnice a otec učitel. Měl dva starší bratry a jednu mladší sestru. Na základní škole měl problémy, kvůli špatnému chování ho vyhodili, a tak ho rodiče poslali na internátní školu do Melbourne. Tam se nakonec celá rodina i přestěhovala, Nickův otec se stal ředitelem školy a Nick tak mohl opět bydlet doma.

Chodil zpívat do sboru v místní katedrále a kromě toho se zajímal hlavně o výtvarné umění a literaturu. Zbytek předmětů ve škole ho nudil a nakonec docílil přijetí na výtvarnou školu. V posledním ročníku střední školy Nick více přičichl k hudbě a založil svou první kapelu, která neustále měnila názvy i členy. Během této doby poznal také svou první přítelkyni a spoluhráče, se kterými následně hrál další desítky let. Časem si pod názvem The Boys Next Door získali pozornost a v roce 1979 i smlouvu na první studiové album. To ale bohužel nemělo úspěch a tehdejší label už o skupinu neměl zájem. Ta se opět přejmenovala, tentokrát na The Birthday Party. Získali nového manažera, přestěhovali se do Anglie, natočili další album a… úspěch se opět nedostavil. A tak se v roce 1980 Cave a spol. opět stěhovali zpátky do Austrálie. Tam nahrávali svoje vlastní songy, na rozdíl od předchozích alb se už nevěnovali cover verzím a většinu hudby i textů napsal právě Cave. O albu Prayers on Fire se začalo psát a mluvit a vypadalo to, že se konečně blýská na lepší časy. Kapela odjela první krátké turné po USA v roce 1981.

Kapela The Birthday Party se po různých koncertech natrvalo usadila v Berlíně, který jejím členům učaroval. Existence kapely ale neměla dlouhého trvání, v roce 1984 Nick Cave oznámil její rozpad a také svůj záměr přestat se hudbě věnovat. To mu ale moc dlouho nevydrželo, brzy poté začal shánět hudebníky, se kterými by natočil vlastní EP. To se mu podařilo, chvíli s nimi vystupoval pod názvem Nick Cave and the Cavemen, nakonec zůstali u názvu Nick Cave and the Bad Seeds, pod kterým fungují do dneška. Jejich poznávacím znamením je nejen Caveův zpěv, ale i temnější tematika, postrockový až bluesový rytmus a vynikající instrumentální doprovod.

Co se týče literární tvorby, Nick Cave na nějakou dobu přerušil hudební kariéru, aby vydal svůj první román A uzřela oslice anděla. Ten vyšel v roce 1989. Spolupracoval na několika filmech, ke kterým skládal hudbu a do povědomí mainstreamového posluchačstva se zapsal především po vydání alba Murder Ballads, na kterém se nachází i jeho duet s Kylie Minogue s názvem Where the Wild Roses Grow. V roce 2005 napsal Cave scénář k filmu Proposition a složil k němu i hudbu a v roce 2009 vydal druhý román s názvem Smrt Zajdy Munroa. V kapele Bad Seeds nakonec zůstal jediným původním členem, ale to jí neubralo nic na její působivosti. V roce 2017 pojede Cave velké evropské turné a tentokrát nevynechá ani Prahu. Zpěvák, jehož vzory jsou prý Johnny Cash, Bob Dylan nebo Leonard Cohen, na prahu šedesátky s hudbou rozhodně nekončí.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Nick Cave na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
středa 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC