Hudba a lifestyle

Kytary v oblacích

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson
Skylink Live TV

Sledujte na Rebel na skylink Live TV Sledovat

Iron Maiden nie sú len legendou heavy metalu, ale aj jedinečným úkazom na oblohe. Na koncerty sa presúvajú vo vlastnom boeingu s umrlčou tvárou ich maskota Eddieho.

Začátkem června obletěla svět fotka tří letadel na ranveji curyšského letiště. Na otevření Gotthardského tunelu přiletěli německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande svými business jety, tedy malými letadly kratšího doletu. Je záslužné, že šetřili peníze daňových poplatníků, ostatně proč by pro pár set kilometrů měli z hangáru tahat největší stroje, které mají jejich vlády k dispozici. Oba aeroplány dvou z nejmocnějších politiků světa ale působily nanejvýš legračně vedle obřího jumba se zombíkem na směrovce.

V sedmdesát metrů dlouhém a přes čtyři sta tun vážícím boeingu 747 do Curychu přiletěli odehrát koncert metaloví bohové Iron Maiden. Stroj přezdívaný Ed Force One pilotoval Bruce Dickinson, který jej také provozuje. Zpěvák kapely létá už pětadvacet let, chvíli dokonce jako zaměstnanec jedné britské letecké společnosti. Boeing přitom není jen machrovina, pouze do jumbo jetu se prý vměstná aparatura a personál, který Maideni potřebují na své aktuální šňůře Book of Souls World Tour. V jejím rámci nalétají téměř devadesát tisíc kilometrů a navštíví pětatřicet zemí světa.

Jméno letounu je narážkou na speciál amerického prezidenta s volacím znakem Air Force One a na onu příšeru namalovanou na směrovém kormidle stroje. Původně maska z papírmašé, kterou si Maideni nasazovali na koncertech, se dostala i na obálku prvního studiového alba skupiny. To vyšlo v roce 1980 a od té doby Eddie nechyběl na přebalu žádné nahrávky. Zdobí trička a jiné fanouškovské artikly, je centrálním prvkem koncertních show Maidenů. Stala se z něj skutečná popkulturní ikona.

Svérázný maskot se objevil v nespočtu různých rolí – jako britský voják z napoleonských dob, který právě vstal z hrobu, jako pacient psychiatrické léčebny, egyptská mumie nebo kyborg. Kontroverzi vyvolal například na přebalu singlu Sanctuary z roku 1980, kde stojí se zkrvaveným nožem v ruce nad spoutanou Margaret Thatcherovou. Na obalu třetí studiovky The Number of the Beast (1982) ovládá ďábla jako loutku a obrázek ze singlu The Trooper (1983) si za maskota vybrala polovojenská skupina severoirských loajalistů UDA.

Jistě tak trochu i díky „corporate identity“ v podobě Eddieho se Iron Maiden stali jednou z nejúspěšnějších kapel svého žánru, která prodala více než devadesát milionů alb. Eddie a jeho kumpáni jistě budou ještě dlouho řádit na pódiích po celém světě, k čemuž jim přejme příjemný let a hladká přistání.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Iron Maiden na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Rebel pondělí 1. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC