Hudba a lifestyle

Když jablko nespadne daleko od stromu

Když jablko nespadne daleko od stromu
Skylink Live TV

Sledujte na ÓČKO na skylink Live TV Sledovat

Když zpěvačka Lenny (vlastním jménem Lenka Filipová) vydala v 19 letech první singl, mnozí mohli mávnout rukou a říct si, že je to jen další protekční dítě slavného rodiče. Lenny ale v následujících letech dokázala, že to tak vůbec není.

Umělecký talent má Lenny bezpochyby v genech. Její maminkou je totiž folková zpěvačka a šansoniérka Lenka Filipová, její otec je architekt Boris Drbal. Lenny začala hrát ve čtyřech letech na klavír a během dětství k této zálibě postupně přidala i dramatický kroužek a zpěv ve sboru. Svou první píseň složila už v jedenácti letech a v šestnácti doprovázela svou matku na mezinárodním turné, kde zaskakovala za chybějícího klavíristu. V té době se zúčastnila skladatelské soutěže International Songwriting Competition, ve které se svou písní postoupila až do semifinále. O dva roky později odmaturovala na pražském gymnáziu Amazon a začala se naplno věnovat vlastní hudební kariéře.

Podepsala smlouvu s vydavatelstvím Universal a vydala své první EP s názvem All My Love, z něhož jako první vyšel i stejnojmenný singl. Ten však shodou okolností byl jedinou ze čtyř písní, která není Lennina původní autorská – originál All My Love zpívá australská kapela Dallas Fresca. Lenny ale přesto songu vtiskla svůj charakteristický zvuk – nejen nástroji, ale hlavně hlasově. Na svůj věk má totiž neobyčejně nízko položený, „hrubý“ hlas, který je velmi snadno rozpoznatelný a velmi odlišný a specifický. Zpěvačce se tak rozhodně nemůže stát, že by někdy zapadla mezi svými kolegyněmi podobného věku. O půl roku později vydala Lenny své druhé EP, které původně mělo být už prvním řadovým albem. Jmenovalo se Fighter, obsahovalo pět písní, z toho dvě coververze. Lenny byla následně nominována na Objev roku v soutěžích Český Slavík Matonni a Anděl. Druhou zmiňovanou cenu také později obdržela. 

Na první skutečné plnohodnotné album si museli fanoušci Lenny počkat až do roku 2016, kdy vyšlo její debutové album Hearts. V rámci něj vyjela Lenny na klubové turné Hearts Tour, které se konalo na podzim 2016, a protože bylo úspěšné, rozhodla se zpěvačka přidat další, jarní turné, které skončilo 25. března. Za svou desku byla nominována na cenu Apollo, což je ocenění hudebních kritiků. Zbývá ještě dodat, že za poslední roky stihla nejen získat tisíce fanoušků, ale také úspěšně dokončit bakalářská studia na britské škole British and Irish Modern Music Institute v Londýně. Můžeme si být celkem jistí, že o téhle „hudební bakalářce“ ještě mnoho uslyšíme.

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC