Hudba a lifestyle

Kanye West: Šoubyznys budoucnosti? Zpívat nestačí

Kanye West

Kanye West je prototypem hvězdy jednadvacátého století: slučuje různé styly, podniká na všechny strany a především je sám značkou.

Kanye West na sebe poprvé upozornil na přelomu tisíciletí jako producent rapového labelu, přes který spolupracoval s hvězdami jako Jay-Z, Alicia Keys, Ludacris nebo Janet Jackson. Už tehdy rád pracoval s vlivy daleko nad rámec rapu, inspiraci čerpal například z R&B ze sedmdesátých let, trip hopu, house, rocku a folku i klasické hudby. Fúze různých stylů a přístupů je typická také pro jeho vlastní tvorbu. S rapováním začal ve třinácti, jeho první skladba se v překladu jmenovala „zelená vejce a šunka.“ 
 
Přesvědčil skeptickou matku, aby mu zaplatila nahrávání ve studiu, kde se seznámil s hudebníkem No. I.D. Blízce se spřátelili a potom, co West v patnácti od rodičů dostal svůj první mixážní pult, naučil jej No. I.D. s přístrojem pracovat. A už v sedmnácti psal West skladby na zakázku pro jiné rapery.
 

Tvrďák z dobré rodiny

Kanye Omari West, který se narodil 8. června před osmatřiceti lety, pochází z chicagské středostavovské rodiny, jeho matka byla univerzitní profesorkou angličtiny. Rebelství Kayne zdědil spíše po otci, který byl v mládí členem Černých panterů, nejradikálnější odnože bojovníků za práva afroameričanů. Dnes West senior podniká jako kavárník, a to díky startovnímu kapitálu od svého syna.
 
K velké nelibosti matky praštil West se studiem umělecké akademie, aby se soustředil jen na hudbu. Dnes, se šesti studiovými alby, s 21 miliony prodaných alb a 100 miliony placených stáhnutí, na internetu patří mezi nejúspěšnější interprety všech dob. S jednadvaceti cenami Grammy je nejuznávanějším zpěvákem svojí generace a tři jeho alba zařadil časopis Rolling Stone mezi pět set nejvýznamnějších nahrávek historie.
 

Intelektuál v bulváru

Na jednu stranu West poslouchá a velmi aktivně podporuje alternativní rock pro náročné, na druhou ale okupuje stránky žurnálů díky manželství s profesionální celebritou Kim Kardashian. Rozruch pokaždé způsobí i jeho zlozvyk narušovat předávání všemožných hudebních cen. Když nevyhraje on nebo jeho favorit, neváhá vylézt na pódium, přerušit ceremoniál a podělit se o svůj názor se zkoprnělými diváky. 

Kanye West

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
čtvrtek 11. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC