Hudba a lifestyle

Green Day: Punk není mrtev

Green Day

Když se řekne současný punk, většině lidí se vybaví kapela Green Day. Pravověrní pankáči nad ní ohrnou nos, je to ale právě tato parta, která žánr přenesla do nového tisíciletí.

Ikdyž je hrají v rádiích a v televizi, nejsou Green Day žádným produktem marketingových oddělení nahrávacích společností. Naopak navazují na dlouhou tradici kalifornského punku, který se pod vlivem britských vzorů zrodil na sklonku sedmdesátých let. Ze slunné Kalifornie ostatně vzešly některé z největších legend žánru jako Ramones, Rancid, Dead Kennedys, v průběhu devadesátých let také Bad Religion, Misfits nebo NOFX.
 
Místní punkové podhoubí se prve rozrůstalo kolem nezávislých rádiových stanic a nakladatelství, zejména v Los Angeles a San Franciscu. V devadesátých létech však tvrdší rockovou hudbu objevilo i širší publikum, čehož symbolem se stala kapela Metallica a svého druhu mučedníkem Kurt Cobain. 
 
Tohoto zájmu se dostalo i kalifornským pankáčům, a zatímco velká část scény raději zůstala ve svém vlastním vesmíru, formace jako Blink-182 nebo No Doubt se přizpůsobily většinovému vkusu a postupně vystoupaly mezi globální hvězdy. Kapela Green Day se pokusila o střední cestu: v hitparádách bodovala s líbivější, ale stále originální hudbou, aniž by se úplně vzdala pankáčského étosu a kritických obsahů. 
 
V tomto smyslu typickým je album American Idiot z roku 2004, které získalo řadu ocenění včetně Grammy a MTV Video Music Awards. Deska vyšla dva měsíce před americkými prezidentskými volbami, které sice vyhrál George W. Bush, album se ale stalo ikonou odporu proti jeho osobě, americkému angažmá v Iráku či Guantanámu. 
 
Popkulturní význam Green Day dokládají dvě nejvyšší pocty, kterých může americký hudebník respektive veřejná osobnost dosáhnout: singl z výše zmíněného alba zparodoval písní Canadian Idiot komik Al Yankovich, a Green Day se také objevili v Simpsonových, když dokonce směli nahrát úvodní melodii seriálu. 
 
To je docela úctyhodná cesta party kolem frontmana Billy Joe Armstronga, který se poprvé postavil do čela punkové kapely již jako čtrnáctiletý. O čtyři roky později založil Green Day, jejichž průlom se dostavil albem Dookie v roce 1994. Sedmnáctého února slaví narozeniny a my mu – samozřejmě ironicky – přejeme starým pankáčským heslem: No Future! 

Green Day

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
čtvrtek 26. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC