Hudba a lifestyle

George Harrison: Nenápadný brouk

George Harrison
Skylink Live TV

Sledujte na Stingray iConcerts HD na skylink Live TV Sledovat

Vedle sympaťáka Paula, charismatického Johna a excentrického Ringa se George Harrison tak trochu ztrácí. Tichá voda ovšem břehy mele.

Když se začínající kapele naskytla v roce 1960 příležitost hrát v divoké hamburské čtvrti St. Pauli, potřebovali Beatles rychle sehnat kytaristu. „John ani já jsme nebyli dost dobří, abychom hráli sóla,“ vzpomíná Paul McCartney ve filmovém životopise George Harrison: Living In The Material World. „Ale napadlo mě, že znám jednoho kluka, který je sice hodně mladý, ale hrát umí.“  
Harrisonovi bylo teprve sedmnáct, když noc co noc vystupoval v zakouřených klubech a strip barech. O tři roky později už byli Beatles slavní doma v Británii a v létě 1964 vyráželi na turné po světových metropolích jako New York a Hong Kong. „Najednou jsme měli peníze, které většina lidí nevydělá za celý život. V něčem to bylo dobré, pochopili jsme totiž, že nejsou všechno a že nám něco chybí,“ řekl později Harrison.

Svojí cestou

To něco našel Harrison v Indii. Zatímco pro ostatní brouky byl výlet za guruem Maharišim do severoindického Rišikéše spíše epizodou, jemu od základů změnil život. Konvertoval k hinduismu a naučil se hrát na sitár. Indické hudební prvky se také snažil prosazovat do tvorby Beatles, ne vždy ovšem úspěšně. Koncem šedesátých let se tak Harrison kolegům stále více vzdaloval.
„George měl pocit, že všechno určuji já,“ vzpomíná McCartney. „Měl pravdu: prostě jsem věděl, jak mají moje písně znít, a tak jsem si to vymínil. Ostatně stejně jako to dělal John i sám George.“ Během nahrávání alba Let it Be nakonec za sebou Harrison praštil dveřmi a stáhl se na svoje přepychové sídlo poblíž Londýna. Tam si vybudoval nahrávací studio, kde vzniklo jeho dvanáct sólových alb. Organizoval charitativní koncerty a zdálo se, že svůj vnitřní klid nakonec našel.

Předčasný odchod

Nad ránem 30. prosince 1999 však do jeho domu vnikl vyšinutý fanoušek, kterému prý Bůh nařídil, aby hudebníka zabil. Harrison utržil přes čtyřicet bodných ran nožem a přežil jen zázrakem. Smrt si jej vzala jen o dva roky později ve věku osmapadesáti let. Lékaři mu z plíce odstranili rakovinné bujení, později se však objevily metastáze v mozku. V očekávání blízkého konce se Harrison ještě pustil do natáčení alba se svým synem. 
Popel hudebníka, který by v těchto dnech slavil dvaasedmdesáté narozeniny, byl rozprášen v indických řekách Ganze a Yamuně. Vášnivému zahrádkáři Harrisonovi také v Hollywoodu vysadili památní strom, který však nedávno zahubili lýkožraví brouci, anglicky beetles. Hříčka osudu, která by se Harrisonovi určitě líbila.

George Harrison

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Stingray iConcerts HD pondělí 9. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC