Hudba a lifestyle

Drobná postava, obří hlas a obří talent

Laura Pergolizzi alias LP

Její jméno vám možná nic neříká, ale její hlas a písničky jste už určitě v rádiu zaznamenali. Řeč je o LP, neboli Lauře Pergolizzi, skladatelce hitů, která konečně prorazila i jako zpěvačka.

Zpěvačka LP rozhodně není jednou z těch popových hvězdiček, které se proslavily v 18 letech, a to ještě většinou díky schopným producentům, plastickým chirurgům a počítačovým efektům při nahrávání. Tahle drobná Američanka si musela svoji cestičku tvrdě vyšlapat a začala samozřejmě neúspěchem.

Její debutové album Suburban Sprawl and Alcohol vyšlo v roce 2004 a ačkoliv na něj kritici pěli chválu a LP k němu odjela promo turné, vůbec se neprodávalo. Nepomohla ani spolupráce se skladatelskou superhvězdou a bývalou členkou 4 Non Blondes, Lindou Perry. LP její neúspěch ale neodradil. Zkusila se vydat po stopách Lindy Perry a začít se živit skládáním hudby a to se jí zatraceně vyplatilo. Podepsala smlouvy s několika vydavatelstvími a začala skládat například pro kapelu Backstreet Boys, její skladba se objevila i na albu Rihanny, Cher, Rity Ory nebo Christiny Aguilery.

LP si v hudebním průmyslu postupně budovala jméno, ale mezi běžnými posluchači ji v podstatě nikdo neznal. Její příběh je vlastně hodně podobný jako ten zpěvačky Siy – úspěšná skladatelka se pokusila prorazit napodruhé a vyšlo to. LP v roce 2014 vydala album Forever For Now a úspěch se dostavil. Zatím tedy pouze v rodné Americe, ale její singly se začaly objevovat v žebříčcích hitparád a vydala i dva klipy. Definitivní průlom přišel s posledním albem nazvaným Death Valley. Jeho druhý singl Lost on You zbořil všechny hitparády po celém světě a drobná Američanka s androgynním vzhledem si svým hlasem podmanila miliony posluchačů. Píseň Muddy Waters se objevila v promo klipu k další řadě megaúspěšného seriálu Orange Is the New Black a sláva LP sílila. Z Lost on You je několikanásobně platinový singl a LP platí za největší objevy hudebního průmyslu posledních let. To, jaký má talent, je nejlépe poznat z jejích živých vystoupení s kapelou, kdy kromě úžasného zpěvu předvádí i skvělou hlasovou improvizaci.

Zlí jazykové si ji dobírají kvůli jejímu chlapeckému vzhledu a stylingu, LP se ale takovým provokacím směje. Její signifikantní hudební styl, který by se dal označit za popové retro, je teď velmi populární, mladí zpěváci jako George Ezra nebo Jake Bugg s ním slaví úspěchy už několik let. LP si na průlom musela počkat dlouhých 15 let, ale výsledek stojí za to. Pro její české fanoušky je tu ještě jedna dobrá zpráva – zpěvačka se vydává na koncertní turné a nevynechá při něm ani Českou republiku – už 28. 3. vystoupí v pražském klubu Roxy. Koncert se tam přesunul z důvodu navýšení kapacity, neboť na původním místě byl vyprodán během pár minut. Tomu se říká úspěch!

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

LP

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
středa 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC