Hudba a lifestyle

Adele: Diva z předměstí

Adele

Adele je jednou z nejzajímavějších zpěvaček současnosti. Ne přesto, ale právě proto, že nemá míry ani manýry popové hvězdy.

Adele Laurie Blue Adkins se zdá být opakem ostatních ženských hvězd zábavního průmyslu, které tvrdě cvičí a drží diety, aby se ani o gram neodchýlily od převládajícího ideálu krásy. Za svoje křivky jako z obrazu od Rubense se v žádném případě nestydí, i když byla za svoje sebevědomí mnohokrát kritizována, posledně například módním carem Karlem Lagerfeldem.

Zpěvačka si ale ze zlých poznámek nic nedělá. Vždyť jí v těchto dnech bude teprve sedmadvacet. Dosud vydala jen dvě studiová alba, už ale má doma dvě ceny Grammy i sošku Oscara za ústřední melodii bondovky Skyfall. Královna Alžběta jí propůjčila Řád britského impéria, nejvyšší vyznamenání země. Lagerfeld a jemu podobní tedy možná jen závidí.

Klikatá cesta k hudbě

Když se Adele narodila, bylo její matce pouhých osmnáct let. Její otec rodinu opustil, když Adele byly čtyři. Nějakou dobu spolu zůstali ve spojení, které její otec po pár letech nadobro přerušil, když úplně propadl alkoholu. Za jejího mládí na okraji Londýna byla Adeliným nejbližším člověkem její máma, která ji vždy ponoukala, aby se nebála života a šla si svou cestou.

„Naše rodina vůbec nebyla muzikální,“ říká Adele. „Znala jsem jen popové šlágry z hitparád. Když jsem ale jako patnáctiletá poprvé slyšela jazz a blues ze čtyřicátých let, převrátilo to můj život naruby.“ Adelina matka ji přihlásila na uměleckou školu, kde jako absolventský projekt nahrála tři písničky, které zveřejnila na svém profilu na serveru MySpace. Tam si jí všiml producent hudebního nakladatelství, kterému zůstala věrná dodnes.

Hned první album 19, pojmenované podle jejího tehdejšího věku, jí vyneslo chválu kritiky i zástupy fanoušků. A to nejen na britské scéně, ale také za velkou louží. Druhé album s názvem 21 z Adele nadobro udělalo globální hvězdu. Doma v Británii se stala první umělkyní, která co do úspěchu svých hitů v hitparádách dohnala letitý rekord Beatles.

Její cesta přitom není divokou jízdou na horské dráze, jakou před svojí předčasnou smrtí prodělala Amy Winehouse, se kterou bývala Adele zpočátku srovnávána. Drogám se Adele obloukem vyhýbá, zato zajde na zápas Tottenham Hotspur, fotbalového týmu své čtvrti, a nedávno také založila rodinu. Její syn Angelo se narodil v říjnu 2012, přičemž podle svých slov chce mít do třiceti hned tři děti. 

Držíme jí palce a přejeme vše nejlepší k narozeninám.

Adele

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV Europe CZ středa 29. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC