Film / seriál

Žraločí tornádo 3: 10 fascinujících faktů o Žraločím tornádu 3

Žraločí tornádo 3

Co má ostré zuby a létá vzduchem? Žraloci v tornádu. Ach ne!

1. Nebudete tomu věřit, ale Žraločí tornádo uzavírá trilogii satirických katastrofických hororových sci-fi filmů o tom, co by nikdo z nás nechtěl zažít! Od prvního Žraločího tornáda se ze série stal nepravděpodobný hit a ještě méně pravděpodobná televizní událost, o které je radno aspoň vědět – když už si nejste jistí, jestli ji vůbec sledovat.   
 
2. Když v prvním Žraločím tornádu šílený hurikán zatopí Los Angeles, největší zabiják Matky přírody ovládne moře, pevninu i nebesa. Promočenou populaci metropole terorizují tisícovky žraloků. Ve druhém Žraločím tornádu se přírodní katastrofa opět vyzbrojená žraloky obrátí proti New Yorku. Ve třetím je na menu kus východního pobřeží Ameriky – konkrétně města Washington D.C. a Orlando na Floridě. 
 
3. Ozubené tornádo není zřejmě pro některé jedince tak smrtonosné jako pro jiné. Hrdiny třetího filmu je kromě žraloků taky duo Fin Shepard, který se zručně ohání motorovou pilou, a jeho parťačka April Wexler. Fina hraje Ian Ziering, kdysi známý jako Steve ze seriálu Beverly Hills 90210. Roli April si střihla Tara Reid. Možná si ji pamatujete z komedie Prci, prci, prcičky (ne, nebyla to ta nahá „česká“ studentka Naďa).
 
4. Dalšími lidskými hvězdami Žraločího tornáda 3 jsou kráska 80. let Bo Derek a kudrnatá legenda David Hasselhoff. Druhý jmenovaný si po dekádě strávené mimo službu v Pobřežní hlídce vypěstoval zálibu ve zvířecích masakrech všech druhů. Troufnul si do vražedné džungle v Anakondě 3 a nechyběl ani v Pirani 3DD. 
 
5. Žraločí tornádo vlilo čerstvou krev do žil celému subžánru nápaditě pojmenovaných satirických katastrofických hororových sci-fi filmů. Jako třeba Duch žraloka, Behemot, Monstrpavouk nebo už zmíněná Anakonda 3. Novinkou je Megažralok versus Kolosus o nechtěném oživení pozůstatku studené války, který se střetne s pozůstatkem pravěku. 
 
6. Nejslavnějším žraločím filmem zůstávají Čelisti z roku 1975. Teprve druhý celovečerní kousek režiséra Stevena Spielberga je legendárním hitem, ale vznikal v těžkých tvůrčích bolestech. Mechanický model žraloka nechtěl plavat a potápěl se ke dnu. Žraločí tornádo takové trable nikdy nemělo. Zubaté potvůrky jsou komplet digitální, takže létají bez sebemenších problémů.   
 
7. Natáčení Žraločího tornáda 3 poskytlo práci většině členů původního štábu, který může za vznik prvního Žraločího tornáda. Jenže 3. března 2015 propukla stávka kvůli smlouvám. Štáb požadoval dlouhodobý kontrakt. Místo toho dostal vyhazov. A tak film vznikl s přispěním náhradníků, kterými byli technici bez větších zkušeností.  
 
8. Režisérem všech tří dílů Žraločího tornáda je Anthony C. Ferrante, který je zároveň plodným scénáristou a příležitostným producentem. Navíc sbíral zkušenosti v týmu na výrobu speciálních efektů. Kromě Žraločích tornád Ferrante natočil taky Ozvěnu smrti, Bezhlavého jezdce nebo hororového Jeníčka a Mařenku.  
 
9. Co se týče žraloků, během posledních třiceti let vědci poněkud pozměnili názor. Čelisti, Žraločí tornádo a podobné svým protagonistům křivdí. Postupně se ukazuje, že žraloci nejsou jenom smrtonosnou sadou ostrých zubů. Dokonce existují mnohem nebezpečnější zvířata. Zatímco žraloci usmrtí asi šest lidí ročně, takoví sympaťáci jako sloni rozdupou za stejné období až 500 nebožáků. Ale říkejte to divákům…
 
10. Jedním z nejmrazivějších filmů se zabijáckými žraloky zůstává „dokumentárně“ pojatý thriller Otevřené moře z roku 2003. Jeho příběh je inspirovaný skutečnými událostmi a popisuje strádání páru dovolenkových potápěčů, který je nešťastnou náhodou zapomenut mezi vlnami. Žraloci ve filmu nejsou mega a tornádo zde nefiguruje vůbec. 

Žraločí tornádo 3

Film / seriál
Foto Universal
čtvrtek 2. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC