Film / seriál

Ženy sobě: I komedie pro holky mohou mít koule

Ženy sobě

Správná dáma neříhá, nemluví sprostě, neopíjí se a netropí scény? Zapomeňte na konvence etikety, dnešní emancipovaná žena se může ztrapnit stejně okázale jako muži. Minimálně ve filmu.

Připadá vám, že takové excesy, které se děly ve filmech Pařba ve Vegas a Pařba v Bangkoku, mohou projít jenom mužům? V komedii Ženy sobě sice nefiguruje tolik drog, šílených dealerů, mafiánů a opiček, ale i tak si v ní slečny osobují právo zlít se a znemožnit se. Velmi úspěšný snímek z produkce krále vulgárních komedií Judda Apatowa v roce 2011 rozšířil obzory žánru romantických veseloher pro ženy, když je obohatil o hrubozrnný humor, dosud vyhrazený hlavně pro mužské diváky. I tak vypadá rovnoprávnost.
Apatow je sice muž a režisér filmu Paul Feig taky, scénář ale nechali napsat dvěma ženám (a kamarádkám), Annie Mumolo a Kristen Wiig, která se pak stala i hlavní hvězdou snímku. Ani tahle dvojka nechtěla napsat další slaďák o tom, jak dostat nějakého chlapa k oltáři. „Soustředily jsme se na situační humor a na vztahy mezi jednotlivými postavami, abychom dokázaly, že i mezi námi děvčaty se můžou odehrávat zábavné a někdy i drsné věci,“ vysvětluje Wiig a Mumolo ji doplňuje: „Chtěly jsme vyprávět příběh složený z našich vlastních zážitků – ne vždy veselý, slušný, s poněkud odvázanější verzí družiček, kde ne každá má skvělý účes, ne vždy vypadá dobře a ne všechno je skvělé.“
Hlavní hrdinkou se tak stala třicátnice, která si nedokáže pořádně uspořádat práci ani vztahy a kterou zpráva, že půjde své nejlepší kamarádce za družičku, zas ani tolik nenadchne – moc jí totiž připomíná, že její vlastní štěstí je daleko v nedohlednu. Kromě toho musí o pozornost nevěsty soupeřit s dalšími družičkami, na které je tak snadné žárlit. A navíc jako magnet přitahuje nehody, trapasy a další malá martyria, v nichž se v tomto filmu může stát skoro cokoliv.

Kdo je Kristen Wiig?

Jednačtyřicetiletá herečka ze státu New York sedm let vystupovala ve slavném americkém zábavním pořadu Saturday Night Live. Jako herečka se objevila ve filmech Zbouchnutá, Vyfič nebo Walter Mitty a jeho tajný život, nejvíc ji ale proslavily právě Ženy sobě, kde vytvořila hlavní roli, a za jejichž scénář získala nominaci na Oscara. S Annie Mumolo nyní píše další scénář, který chce sama také režírovat. Čtyři roky byla vdaná za herce Hayese Hargrovea.

Ženy sobě

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,6 %
Foto Profimedia.cz

Režie Paul Feig

Obsazení Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Jon Hamm, Matt Lucas, Terry Crews, Ellie Kemper, Chris O‘Dowd, Melissa McCarthy, Jill Clayburgh, Rebel Wilson, Jessica St. Clair, Ben Falcone

Délka 125 min.

Cinemax pátek 5. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC