Film / seriál

Žena ve vodě

portrét Bryce Dallas Howard
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ženu ve vodě napsal, režíroval a produkoval M. Night Shyamalan a je to film, který by se dal přirovnat k one-man show ‒ má silné i slabé stránky. Shyamalan má plno kreativních nápadů, ale tím, co je v tomto snímku nejdůležitější, je vyprávění samo o sobě.

V oživené bajce, která předchází samotnému ději, se dozvíme všechno o krásném světě Blue World, o moři, v němž žijí lidé v harmonii, zatímco lidé v našem světě, na zemi, jsou neustále v konfliktu. Původně jsme byli všichni součástí tohoto „Modrého ráje“, jen jsme na něj jaksi zapomněli, na všechnu tu harmonii a lásku. Občas proto odtud přijde někdo, aby nám předal zprávu, která nás vrátí na správnou cestu a změní navždy svět.
To zní dobře. Prostě jen čekat se zatajeným dechem, až přijde zpráva. Jenže Shyamalan se rozhodl raději vyprávět o malé, uzavřené komunitě lidí, která je ohrožována něčím mimo jejich chápání. Žena ve vodě je už třetím filmem v řadě (Znamení, Vesnice), jenž se drží této kompozice, kdy něco nastíní a pak jakoby uhne z cesty. Každý nadaný scenárista by asi pokračoval ve slibně rozjetém příběhu, jenže tady se one-man rozhodl zůstat uzavřený v malinké komunitě a asi i v sobě samém.
Oč tedy běží? V malém bytovém komplexu není nikomu dovoleno plavat v bazénu po sedmé hodině a za dodržování tohoto pravidla je zodpovědný docela milý správce budovy Cleveland (Paul Giamatti). To on najde „vodní vílu“ (Bryce Dallas Howard), vyslankyni z Modrého ráje, která je trochu jako Daryl Hannah ve Znamení, až na to, že je vyděšená, v depresi a jasnovidka. Od té chvíle se obyvatelům bytů začínají dít zvláštní věci.
Shyamalan se zaměřuje na „nymfu“ a její poslání, odklání se tak od začáteční bajky a vrhá se jiným, poněkud nudným směrem. Giamatti se sice snaží, ale podobně jako dívenka, kterou najde, je jeho postava příliš vyděšená a někdy dost nechápavá. Ve filmu se objeví i sám Shyamalan coby spisovatel, jehož kniha má jednou zcela proměnit lidstvo. To je možná lepší námět na film, než sledování lidí v bytovém komplexu, jak stojí kolem bazénu a snaží se nenechat se sežrat zelenými vlky. Ano, zelenými vlky.
Tato one-man show se v některých ohledech moc nevyvedla, možná by měl režisér začít brát raději scénáře někoho jiného, protože se zdá, že už je docela vyčerpaný. Naštěstí má v sobě tato podivná pohádka nepohádka i pár vtipných scén, takže ji začnete vnímat opravdu jen jako poněkud bláznivé převyprávění bajky s dobrými a někdy i nápaditými zvláštními efekty. Rozhodně ji však z paměti jen tak nevymažete.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Žena ve vodě

Film / seriál
Hodnocení FDB 61,7 %
Foto HBO

Režie M. Night Shyamalan

Scénář M. Night Shyamalan

Obsazení Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright, Bob Balaban, Sarita Choudhury, Cindy Cheung, M. Night Shyamalan

Délka 110 min.

HBO středa 28. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC