Film / seriál

Zaplatíš i s úroky

Z filmu Posedlá pomstou

Legendy o hrdinech na cestě odplaty jsou archetypálními příběhy, které si lidé vyprávěli snad už u ohně v jeskyni. „Subžánrem“ jsou pak takové, ve kterých nevystupuje mstitel, ale mstitelka.

Zkratky FARC, ELN, IRAFP nebo ACCU toho našinci příliš neřeknou, v Kolumbii už ale více než padesát let určují politický a pro mnohé i každodenní život. Přebytek přírodního bohatství zkrátka bývá spíše prokletím než požehnáním, obzvlášť je-li tím „pokladem“ koka.

Zkratky z úvodu tak neoznačují nadnárodní těžařské koncerny, ale jen některé ze dvou tuctů levicových guerill, ultrapravicových polovojenských jednotek a kriminálních syndikátů, které s vládou a proti sobě válčí o kontrolu nad obchodem s kokainem.

Žádná ze stran – armádu nevyjímaje – se přitom neštítí násilí na obyčejných lidech, kterých dlouhý konflikt zahubil už téměř sto osmdesát tisíc a pět milionů připravil o domovy. Hlavní hrdinka dramatu Posedlá pomstou Maria by mohla vyprávět: z Kolumbie odešla do Španělska, kde chce začít nový život. A hlavně najít vojáka, který znásilnil a zavraždil její dceru. V troskách svého domu tehdy našla fotku muže a věnování se jménem Ivan. Tato stopa ji nakonec zavedla až na Kanárské ostrovy, kde potkala psychologa Gonzala, který se jí rozhodl s pátráním pomoci, zároveň ale vše zkomplikoval.  

Hrát vlastní příběh

Loni natočené drama režírovali jako svoji již několikátou tvůrčí spolupráci Španělé Andrés Luque a Samuel Martín Mateos – jména mezinárodně nepříliš známá, ve španělsky mluvících zemích ale dobře zavedená. Snímek si získal příznivé kritiky a vysloužil si nominaci na cenu Goya za nejlepší zvláštní efekty. A byť „španělského Oscara“ nakonec nezískal, byl úspěšný také v kinech na Iberském poloostrově i v Jižní Americe.

V hlavní roli se doslova blýskla svým výkonem devětatřicetiletá kráska Juana Acosta, doma v Kolumbii obdivovaná hvězda a představitelka nastupující generace významného hereckého klanu. Smutné je, že osud velice podobný její hrdince zažila na vlastní kůži. Když jí bylo šestnáct, přepadli rodinu ozbrojenci, kteří zabili jejího otce a ji spolu s její nevlastní sestrou na několik týdnů unesli. V srdci Evropy si neumíme ani představit, jak drsně a nebezpečně se v některých zemích žije…

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Posedlá pomstou

Film / seriál
Foto Cinemax

Režie Andrés Luque, Samuel Martín Mateos

Scénář Javier Echániz, Juan Antonio Gil Bengoa…

Obsazení Juana Acosta, Carmelo Gómez, Félix Gómez, Adriana Ugarte, Toni Acosta, Lucía González, Juan Pablo Shuk

Délka 102 min.

Cinemax neděle 3. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC