Film / seriál

Walter Mitty a jeho tajný život: Dobrodružství věčného snílka

Walter Mitty a jeho tajný život
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ben Stiller se po pěti letech zase dostal k režii a natočil krásnou a milou dojemnou komedii, která se dokonale hodí pro předvánoční čas.

Walter Mitty se poprvé objevil v časopise New Yorker v březnu 1939, v příběhu, který se stal jednou z nejotiskovanějších amerických povídek vůbec. Od té doby se jeho jméno stalo slovníkovým heslem označujícím „obyčejného, často neúspěšného člověka, který se vyžívá ve fantazijních představách o svých osobních triumfech“. Od loňských Vánoc ale Waltera Mittyho známe i jako sladce bojácného fotoeditora časopisu Life, který kvůli jedné kolegyni a jedné fotografii překoná strach a začne své fantazie konečně také prožívat. Tuto variaci na povídku Jamese Thurbera loni natočil Ben Stiller, známý americký komediální herec, který titulnímu hrdinovi propůjčil i svou tvář. 
Mitty už se do filmu dostal jednou, v roce 1947. Tehdy ho hrál jiný populární komik, Danny Kay, jeho Walter se živil jako editor nakladatelství a jeho fantazie poháněly všechny ty brakové dobrodružné romány, které tam musel číst. Nebyl osamělý, jeho blízcí včetně matky a snoubenky ho ovšem docela otravovali. Jeho vítězství spočívalo v tom, že se jim dokázal postavit.
Stillerův Mitty se naopak přihlašuje na seznamku, jenže jeho profil není zajímavý, protože Walter nic zajímavého neprožil a romantickým hrdinou, trestajícím padouchy a zachraňujícím pejsky z hořících domů, je jen ve svých snech. Jeho matka je milá a chápavá, otravuje ho hlavně nový mladý šéf, který plánuje konec tištěné verze slavného časopisu Life a vyhrožuje Walterovi vyhazovem, pokud rychle nenajde ztracený negativ fotky jednoho staromódního a dobrodružného fotografa. Mitty se tak vydává do světa po fotografových stopách, a film skládá dojemnou poctu nejen obyčejným milým lidem, schopných neobyčejných věcí, ale i analogové době, která ctí tradice a prověřené hodnoty. 

Walter Mitty a jeho tajný život

Film / seriál
Hodnocení FDB 76.5 %
Foto HBO

Režie Ben Stiller

Obsazení Ben Stiller, Kristen Wiig, Shirley MacLaine, Adam Scott, Kathryn Hahn, Adrian Martinez, Ólafur Darri Ólafsson

Délka 114 min.

HBO neděle 30. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC