Film / seriál

Vzteklí opeřenci z oblíbené hry na plátně

Angry Birds

3D animák studia Sony Picture Animation a Rovio Entertainment má na svém celosvětovém kontě přes 350 milionů dolarů. Úspěch naštvaných ptáků tak předčil veškerá očekávání, ač tato adaptace počítačové hry vychází takřka z dějového vakua. To však tvůrcům paradoxně poskytlo prostor pro fantazii a výsledkem je snímek, který zažil úspěch i v České republice.

Na ptačím ostrově, kde vládne láska, přátelství a stále svítí sluníčko, působí Ruďák, Žluťas a Bombas tak trochu jako pěst na oko. Všichni tři jsou, mírně řečeno, výbušné povahy (někteří i doslova), kvůli které si vůbec nerozumí s ostatními. Několik poněkud nešťastných příhod je nakonec svede dohromady na soudně nařízené terapii sebeovládání ve „Skupině neomezené tolerance“ vedené svéráznou ptačicí Matildou.

K ostrovu se ale mezitím blíží neočekávaná návštěva zelených prasat, vyslanců prasečího krále, která přítomné ptactvo uchvátí přátelskými proslovy, dárkovými koši i velkolepou show. Podezíravý Ruďák však zůstává na rozdíl od nadšených obyvatel ostrova obezřetný (nejen proto, že mu prasata při svém velkolepém vylodění zdemolovali jeho dům na pláži) a nenechá se opít naoko velkorysými návštěvníky. Má také proč. Zatímco se důvěřiví ptáci oddávají zábavě, kterou pro ně prasata připravila, v jejich domovech se odehrává velká loupež vajíček. Než se všichni vzpamatují, je už pozdě a prasata odplouvají i se svým lupem.

Konečně tak přichází ke slovu Ruďák a jeho kumpáni – hyperaktivní Žluťas a neohrabaný a citlivý Bombas, kteří věčně dobrotivé sousedy přesvědčí, že trochu se naštvat ještě nikoho nezabilo, zvlášť když jde o únos dítěte. Ze zdrcených rodičů tak udělají opravdu naštvané Angry Birds rozhodnuté vzít si zpět to, na čem tak dlouho seděli. Rozjíždí se velká záchranná akce, jejíž cíl je jasný – dostat zpět ukradená vejce, potažmo budoucí potomky obyvatel ostrova. Nezkušení ptáci se rychle dostávají do formy a za využití zbraní nepřítele, které u nich na ostrově neprozřetelně zanechal, infiltrují prasečí království. Do hry se vkládá i Orel Vazoun, kdysi slavný symbol a ochránce ptačího ostrova, který během zaslouženého odpočinku poněkud ochabl, ovšem ve jménu bezpečí a svobody na ostrově se rozhodne vrátit zpět do služby.

Napínavá bitva inspirovaná oblíbenou hrou s motivem naštvaných ptáků pronásledujících proradná zelená prasata samozřejmě končí tak, jak má, tedy šťastným shledáním vajíček se svými rodiči, integrací Ruďáka zpět do vesnice, kde mu jako dík obyvatelé postavili nový dům, a nalezením opravdových, i když trošku podivných přátel.

Rodinná komedie, ve které svými hlasy zazáří Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph nebo třeba Sean Penn či Bill Harder, pobaví malé i velké diváky.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Angry Birds ve filmu

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,9 %
Foto HBO

Režie Clay Kaytis, Fergal Reilly

Scénář Jon Vitti

Délka 100 min.

neděle 22. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC