Film / seriál

Vydejte se „on the road“

Na cestě
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Téměř půl století se Kerouacova nejslavnější kniha považovala za nezfilmovatelnou. Román Na cestě je totiž pro mnohé Američany něco jako bible, a tak se režie ujal Brazilec Walter Salles, který se vydal na fascinující, ale také zrádnou filmovou cestu.

Příběh sleduje Sala Paradise/Jacka Kerouaca (Sam Riley), který se krátce po smrti svého otce setká s Deanem Moriartym / Nealem Cassadym (Garrett Hedlund). Jsou si téměř jako bratři a sdílí společně opravdu všechno – užívají si života plnými doušky, nechávají se unášet na opojné drogové vlně a společnou mají i lásku, smyslnou Marylou / LuAnne Henderson (Kristen Stewart). Všichni tři se vydávají na cestu napříč Spojenými státy a je to jízda vášnivá, nespoutaná, plná touhy po svobodě.

Vizuálně je film Na cesta jedna velká nádhera. Kameraman Eric Gautier je opravdový kouzelník: zbarvení, které používá, způsob sledování postav i záběry měst přenesou diváky do Denveru, New Yorku a San Franciska jako nikdy předtím. Obrazy, jenž dokázal slovy vykouzlit Kerouac, tak ožívají naprosto úchvatným způsobem. Potud se film drží románové předlohy, ale příběh jako takový už je trochu posunutý. Rozevlátý proud vědomí jistě potřeboval „filmově usměrnit“, ovšem tady dosti konvenčně, zaměřením se na vývoj postav. Ze Sala se stává seriózní autor, Moriarty se nakonec musí vypořádat se svou amoralitou a sebezničujícím utrpením, ale ten hlavní problém je ten, že Hedlund není Dean Moriarty. Ano, má charisma, ale maniakální gestikulace a neustálé těkání očima opravdu nestačí.

Sallesovi už se jednoduše nepodařilo zopakovat úspěch předchozího filmu Motocyklové deníky (2004), což je příběh mladého Che Guevary. Kerouacovská road movie je možná trochu osekaná oproti předloze, ale zato nabízí hvězdné obsazení. Sam Riley, Kristen Stewart, Kirsten Dunst a Danny Morgan jsou brilantní, co ale dokázal Viggo Mortensen jako Old Bull Lee/ William S. Burroughs je úžasné. Doslova se mu podařilo ukrást film, a to navzdory pouhým deseti minutám, ve kterých se na plátně objeví. A co by byli beatníci bez hudby? I díky ní je cesta napříč Amerikou opravdová jízda.

Je to teprve první filmová adaptace slavného románu, a tak jí malé nedostatky a dětské nemoci můžeme odpustit. Román Na cestě je velké sousto pro každého filmaře a Walter Salles se s ním popral se ctí. Beatnická atmosféra a nespoutanost z něho čiší a už jen kvůli nezaměnitelné atmosféře stojí za vidění.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Na cestě

Film / seriál
Hodnocení FDB 55.3 %
Foto Profimedia.cz

Režie Walter Salles

Scénář Jose Rivera

Obsazení Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Tom Sturridge, Viggo Mortensen, Amy Adams

Délka 134 min.

Film+ čtvrtek 28. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC