Film / seriál

Východ na západě

Viggo Mortensen
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Východní přísliby – název filmu, pod kterým byste si mohli představit jak romantický příběh z 19. století, tak drama z konce druhé světové války. Ani jedno ale neodpovídá skutečnosti. I když s osvobozením má děj přeci jen něco společného. „Rusům není radno důvěřovat.“

Děj krimi thrilleru Davida Cronenberga se totiž točí okolo ruské mafie v Londýně. Ve „městě ku**v a bu***antů“, jak praví jedna z klíčových postav. Již úvodní scéna u holiče, který utopí svou břitvu v krvi zákazníka, napoví, že se o mafiánských praktikách dozvíme možná víc, než bychom chtěli. Spouštěčem všech událostí se stane smrt čtrnáctileté těhotné dívky.

Její deník a přeživší novorozeně se dostávají do rukou porodní asistentky Anny, pro niž se tak stává prioritou vypátrat příbuzné dítěte. Naivní představa o možné záchraně budoucnosti holčičky přivádí Annu až k prahu samotného mafiánského bose Semjona, který provozováním restaurace maskuje skutečný předmět svého podnikání – obchod s bílým masem. Ruku v ruce s ním přicházejí drogy, brutální vraždy a jejich zahlazování usekáváním prstů a vytrháváním zubů.

Jednu z hlavních rolí ztvárnil excelentní Viggo Mortensen. Vlasatého Aragorna zde vyměnil za postavu Nikolaje, úlisného řidiče vlivné ruské rodiny, jehož tělo je poseté tetováními dokumentujícími jeho zločineckou kariéru. Ačkoli je oficiálně pouze řidičem, bez hnutí brvou odklízí nepohodlné nebo rozmrazuje mrtvoly fénem. Cronenbergovou specialitou jsou syrově brutální a zároveň velmi intimní scény, které diváka pohltí natolik, že je témeř fyzicky prožívá společně s postavou. Jednou takovou je Nikolajův boj o život v městských lázních. Doslova nahá řezničina přibije diváka do křesla a fanynky, které se vydrží dívat, si svůj idol užijí v rouše Adamově.

Mortensen v rámci přípravy strávil několik týdnů v Rusku, kde piloval ruštinu. Jeho ruský přízvuk je tedy natolik uveřitelný, že vůbec nezapochybujete o původu jeho postavy. Zdatně mu v tomto směru sekunduje francouzský herec Vincent Cassel, z jehož úst autentický ruský přízvuk překvapí ještě více.

Casselův Kiril je vznětlivý, děsivý a agresivní, ale zároveň politováníhodný. „Je neobyčejné pozorovat Cassela, jak se mění z padoucha na ukňourané děcko. Kdykoli se na scéně objeví jeho otec a zločinecký boss v jednom, z Kirila se stává kluk…“, uvedl ke Casselově roli producent snímku.

Postavy porodní asitentky Anny se ujala křehká blondýnka Naomi Watts. Její plachost a nevinnost v kontrastu s chladnokrevností mafiánského prostředí ještě umocňuje reálnou obavu, jestli se podobné situace nemohou v dnešním západním světě stále dít.

Pro milovníky thrillerů černých jako noc je tato ruská obdoba kmotra jako dělaná!

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Východní přísliby

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,6 %
Foto Film+

Režie David Cronenberg

Scénář Steven Knight

Obsazení Josef Altin, Mina E. Mina, Aleksandar Mikic, Sarah-Jeanne Labrosse, Lalita Ahmed, Badi Uzzaman, Naomi Watts

Délka 100 min.

Film+ pondělí 4. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC