Film / seriál

Vpich: Smrt v bílém plášti

Vpich
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Lékaři a farmaceutické koncerny mají pomáhat lidem. Co když se ale místo hippokratovy přísahy řídí jen chamtivostí?

Chris Evans hraje Mikea, úspěšného mladého právníka na vrcholu svých sil. Má však jedno špinavé tajemství, je závislý na tvrdých drogách. Mike neustále bojuje o udržení rovnováhy mezi těmito protikladnými světy, kdy ve dne sedí v soudní síni, nebo obědvá s respektovanými soudci, a v noci vyráží mezi pouliční dealery a prostitutky. Když se na úrazovce nakazí zdravotní sestra kontaminovanou jehlou, ujmou se případu Mike a jeho partner Paul. 
Z počátku jen velmi neochotně, postupně ale odkrývají rozsáhlý systém korupce u významného poskytovatele zdravotní péče, který pro zisk neváhá ohrožovat lidské životy. Mladí advokáti se ocitnou uprostřed soudní pře, která bude tou největší a nejnebezpečnější v celé jejich kariéře.

Peníze před zdravím

Když už farmaceutický průmysl figuruje ve filmu, tak většinou v roli nelidského molocha, který si pro zisk zahrává se zdravím a potažmo se životy lidí. Typickým námětem je hrozba, která se zrodila v laboratořích, když vědci překročili určitou hranici hnáni ziskuchtivými manažery. Ve druhém pokračování Mission: Impossible je to smrtící virus, stejně jako v celé řadě zombie hororů jako Resident Evil nebo 28 dní poté. Možná děsivější jsou však filmy, které se obejdou bez zombíků a vymyšlených virů, protože se odehrávají ve skutečném světě farmaceutických korporací. Romantická komedie Láska a jiné závislosti například odhaluje nezodpovědnou marketingovou strategii koncernu Pfizer, který vzorky tehdy nového prostředku Viagra v Americe rozdával téměř na potkání.
Velmi znepokojující je příběh Emily a Martina v podání Rooney Mara a Channinga Tatuma v dramatu Stevena Soderbergha Vedlejší účinky. Při léčbě Emiliných depresí se nechá psychiatr Jude Law přesvědčit, aby jí předepsal nové léky. Ukáže se, že pilulky mají děsivé vedlejší účinky, ale kdo za to bude zodpovědný? Mimochodem, zatímco zápletka Soderberghova filmu je smyšlená, Vpich je natočen podle skutečných událostí.

Vpich

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 %
Foto FilmBox

Režie Mark Kassen, Adam Kassen

Obsazení Chris Evans, Mark Kassen, Brett Cullen, Marshall Bell, Jesse L. Martin, Vinessa Shaw, Roxanna Hope

Délka 100 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC