Film / seriál

Virtuální (ne)realita

Jude Law ve filmu eXistenZ

Modře osvětlené tváře displeji jsou dnes vidět v kavárnách, v tramvajích, na nádražích, kamkoli se hnete, všichni jsou v zajetí technologií. Vnímáme ještě svět kolem sebe? Žijeme stále v reálném světě?

Hlavní hrdinka sci-fi eXistenZ se ocitne kdesi mezi skutečností a „Matrixem“. Allegra totiž patří k těm nejlepším programátorkám a vyvine zcela novou počítačovou hru. Pokud ji chcete vyzkoušet, musíte se připojit přes vlastní tělo, přes páteř, a pak můžete vstoupit do úžasného světa. „Když se připojíte, nedokážete odlišit hru od reality. Ani když jste jejím autorem.“ A tohle už přestává být sranda…

EXistenZ se v kinech objevil téměř ve stejnou dobu jako dnes kultovní Matrix, další sci-fi o postavách, které se ocitnou uvnitř virtuální reality. Matrix je už tradiční, zažitý film, ale eXistenZ, který režíroval Cronenberg, je mnohem podivnější; vytváří svět, kde nejsou oddělené stavy organického a anorganického, ale jsou vzájemně propojeny, jsou v jakési symbióze.

Jennifer Jason Leigh coby Allegra je neohroženou hrdinkou, která neváhá prozkoumat zapovězené kouty světa, a spolu s ní se do experimentů pouští i Jude Law jako Ted. Snaží se jí pomoci uniknout z nebezpečí, do něhož se dostala, jenže to má jeden zádrhel – co je skutečné a co ne? Co je součást hry a co je realita? Cronenbergův film je nabitý speciálními efekty podobně jako Matrix, ale maličko jinak. Všechno je mnohem živější, doslova organičtější, jako byste se ocitli někde na pitevně, lidé už jsou mrtví, přesto je vše děsivě živé.

K eXistenZ budou mít blízko hlavně nadšenci do počítačových her. Laik se sice dozví zase něco nového o zcela jiném světě, spoustu věcí Allegra totiž vysvětluje, ale některé narážky a odkazy vám zůstanou skryty, pokud pravidelně „nepaříte“ u počítače. Jestli však nehrajete, ale i tak máte rádi Matrix, bude vás bavit i tato malá filmová libůstka.

Zajímavost
Mezi producenty filmu byli i Maďaři, takže název eXistenZ má možná ještě další rozměr, protože isten znamená v maďarštině Bůh.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

eXistenZ

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,3 %
Foto AMC

Režie David Cronenberg

Scénář David Cronenberg

Obsazení Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Dafoe, Don McKellar, Callum Keith Rennie, Christopher Eccleston

Délka 97 min.

pondělí 16. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC