Film / seriál

Velký Gatsby: Vítejte ve světě Velkolepého Gatsbyho!

Velký Gatsby
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ze skvělých knížek prý nebývají skvělé filmy. Polapit duši nejznámější novely jazzového věku, popisující více než jednu ztracenou generaci, se pokusilo už pět filmů – naposledy Baz Luhrmann loni. Ten, věrný svému naturelu autora Moulin Rouge, převedl křehkou knížku do opulentního velkofilmu, ze kterého oči i uši přecházejí.

Uvolněné mravy, skvělý jazz, bossové ilegálního obchodu s alkoholem a prudce stoupající ceny akcií. Příběh Jaye Gatsbyho, který tolik miloval zhýčkanou Daisy, že kvůli ní zbohatl a přestal rozlišovat mezi skutečností a iluzí, se pořád odehrává ve 20. letech 20. století. Na dekadentních večírcích a na soundtracku ale hraje hip-hop a hudba od Jaye-Z nebo Florence and the Machine a na konci všem zapěje Lana Del Ray. „Chceme, aby naši diváci cítili vliv moderní hudby stejně, jako Fitzgerald chtěl, aby to jeho čtenáři cítili v době vydání knihy,” vysvětloval režisér. Navíc Luhrmann je muž, který do pařížského kabaretu z přelomu 19. a 20. století ve svém oscarovém muzikálu Moulin Rouge přivedl Nirvanu a The Police a který jiné než rozmáchlé postmoderní jízdy točit neumí. 

Nový přístup 

Útlý, sofistikovaný a jemný popis iluze zvané americký sen od jednoho z nejvýznamnějších literárních členů Ztracené generace 20. let tedy není zrovna pro takového režiséra nejvhodnější látka. Ale to Luhrmanna nezastavilo. Nuance nahradil koncertem obrazů, zvuků, pohybu, popkulturních odkazů a emocí – a leskem šperků od známých značek, kostýmů, za které opět získala Oscara jeho manželka Catherina Martin, i přítomných hvězd. Leonarda DiCapria znal ještě z doby před Titanicem díky své verzi Romea a Julie, která naučila teenagery milovat Shakespeara. DiCapriův kamarád Tobey Maguire si zahrál Gatsbyho jediného přítele a vypravěče jeho příběhu Nicka Carrawaye, osudová láska Daisy má tvář držitelky oscarové nominace Carey Mulligan (Škola života). Ve filmu se objevuje i legendární indický herec Amitabh Bachchan v roli Meyera Wolfsheima nebo známí z Luhrmannovy rodné Austrálie, Joel Edgerton, Jason Clarke a Isla Fisher. Další lesk filmu přinesly Oscary za kostýmy a výpravu a hlavně přes 350 milionů dolarů zaplacených ve světě za vstupenky do kina.

Velký Gatsby

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,7 %
Foto HBO

Režie Baz Luhrmann

Scénář Baz Luhrmann a Craig Pearce

Obsazení Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Elizabeth Debicki, Isla Fisher, Jason Clarke, Amitabh Bachchan

Délka 142 min.

HBO neděle 7. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC