Film / seriál

Upíři, andělé, démoni a jedna cesta za Bohem

Obsazení seriálu Preacher
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

„Quality TV“, tedy seriály, jejichž produkce, obsazení i celkové zpracování odpovídá filmům první hollywoodské ligy, je jedním z největších fenoménů zábavního průmyslu posledních let. Začalo to seriály jako Bratrstvo neohrožených, a dnes jsou nejvýraznějšími představiteli například Hra o trůny nebo Dům z karet. Nejnovější z nich, komiksová adaptace Preacher, slibuje ostrý scénář i silné herecké a autorské obsazení.

Jesse Custer (Dominic Cooper) je kazatel (angl. preacher) ze západního Texasu. To samo o sobě zní spíše jako předpoklad pro nudný seriál o rodinných hodnotách a obyčejném životě na jižanském maloměstě. Problém ale je, že při jedné mši v jeho domovském kostelíku do Jesseho vstoupí (a kostelík i s osazenstvem zcela ovládne) děsivá bytost Genesis, kdysi dávno vzniklá nedovoleným spojením anděla a démona. Díky ní získává tento služebník Boží nadpřirozené schopnosti, především „Hlas“, který donutí každého splnit jakýkoliv Jesseho rozkaz či přání.

Jesse se musí velmi rychle naučit své nově získané schopnosti používat a zvyknout si na ně. Díky tomu zjistí šokující věc, která pořádně zamává s jeho vírou. Po narození Genesis, která se jako kombinace naprostého dobra a naprostého zla může takřka rovnat Bohu, opustil Bůh Nebe a ukryl se na Zemi. Obvyklá fráze o hledání Spasitele tak získává zcela nový rozměr a Jesse po něm začíná pátrat doslova. Jeho parťáky na smrtelně nebezpečné cestě se stávají patřičně komiksově laděné charaktery – drsná bývalá přítelkyně Tulip O‘Hare (Ruth Negga) a irský upír Cassidy (Joseph Gilgun).

Komiksová předloha seriálu Preacher, působivého propojení westernu, gangsterky a fantasy hororu, je dílem spisovatele Gartha Ennise a ilustrátora Stevena Dillona. Všechny díly, bylo jich devět, vyšly ve Spojených státech během druhé poloviny 90. let, v Česku se o vydání postaralo mezi lety 2004 a 2012 nakladatelství BB/art. Zfilmování se původně plánovalo již takřka před 15 lety, nicméně nakonec nebylo realizováno kvůli problémům s rozpočtem a obavám z náboženské kontroverze.

O aktuální seriálovou verzi se postaral silný režijní a produkční tým. Hvězdný herec a scenárista Seth Rogen spojil síly s autory Apokalypsy Evanem Goldbergem a Samem Catlinem, který stojí za seriálem Perníkový táta. Své peníze do projektu koprodukčně investovaly vysílací společnost AMC Networks a filmový gigant Sony.

K milovníkům poctivých komiksových adaptací a vysokorozpočtových „Quality TV“ seriálů míří s Preacherem pořádná laskomina. Nadpřirozeno, pokroucené lidské osudy, bizarní postavy a drsná komediální složka slibují v deseti dílech dynamickou kvalitní zábavu, o čemž svědčí i nadšené reakce diváků a kritiků, kteří měli možnost zhlédnout seriál v předpremiéře – ve filmové databázi IMDb má v současnosti hodnocení 94 % a na kritickém agregátoru Rotten Tomatoes 91 %.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Preacher

Film / seriál
Foto AMC

Režie Seth Rogen, Evan Goldberg

Scénář Garth Ennis, Sam Catlin, Evan Goldberg…

Obsazení Dominic Cooper, W. Earl Brown, Joseph Gilgun, Elizabeth Perkins, Ruth Negga, Lucy Griffiths, Tabatha Shaun

Délka 10 × 60 min.

AMC pondělí 6. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC