Film / seriál

Thor – Temný svět: Božský Thor je zpět!

Thor: Temný svět
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jako řada jiných Avengerů, i Thor se vrátil. Spolu s ním také jeho nezbedný bratr Loki nebo krásná vědkyně Jane. I tentokrát je s nimi na jejich akční misi za záchranu několika světů zábava.

P okračování hitu z roku 2011, který zároveň navazuje na ještě větší hit Avengers, má podtitul Temný svět. Ale na rozdíl od Kapitána Ameriky Thorův smysl pro humor zas tak neztemněl. Chris Hemsworth je pořád urostlý a sexy, Tom Hiddleston stále baví svou nevyzpytatelností a ironií, Natalie Portman zůstala půvabnou a nebojácnou reprezentantkou zdravého rozumu.  
Něco je ale přece jenom jinak. Záchrana světa neprobíhá v Americe, ale v Londýně. Režisér Kenneth Branagh se přesunul k jiným superhrdinům (Jack Ryan) a pohádkám (Popelka) a jeho místo obsadil Alan Taylor, muž se zkušenostmi z drsných seriálů HBO (Hra o trůny, Řím nebo Impérium – Mafie v Atlantic City). Vyměnili se i scenáristi, místo dvojice z X-Men: První třídy s kolegou z Fantastické čtyřky přišla dvojice z prvního Kapitána Ameriky a Bayovy akční satiry Pot a krev. 
A samozřejmě nový je i hlavní záporák, kterým tenkrát není Loki, ale bývalý Doctor Who Christopher Eccleston s tváří ukrytou pod nánosy make-upu temného elfa. Zákeřného Malekitha fanoušci komiksu znají od roku 1984. Jeho rasa obývá Svartalfheim, jeden z devíti světů. Po velké válce s Asgardem byli temní elfové považování za vyhubené. Malekith ale se svými zbývajícími druhy mnoho tisíc let hibernoval až do chvíle, než vypršel stanovený čas a nadešla jejich chvíle pokusit se vesmír znovu uvrhnout do temnoty.
Výsledek se ovšem jedničce docela podobá. Také úspěšně mísí fantasy s velkolepou, a ke konci i vynalézavou, akcí a humorem a hláškami. Ve výdělcích dvojka první díl dokonce výrazně, tj. asi o 200 milionů dolarů, překonala. Třetí Thor už se chystá. 

Verdikt

Zábavná superhrdinská akce s vtipnými a charismatickými hrdiny, která pochopila, že nemusí měnit úspěšný model jedničky, stačí ho updatovat.

Thor: Temný svět

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,6 %
Foto HBO

Režie Alan Taylor

Scénář Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsazení Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Kat Dennings, Stellan Skarsgård, Anthony Hopkins, Christopher Eccleston, Rene Russo, Jonathan Howard, Chris O‘Dowd

Délka 111 min.

HBO středa 9. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC