Film / seriál

The Fall II: Hon na muže, který nenávidí ženy

The Fall II

Zapomeňte na agentku Scullyovou. Ti, kteří viděli Gillian Anderson v novém severoirském krimi seriálu The Fall, to už udělali. I v jeho druhé řadě Anderson v roli velmi profesionální a velmi sexy dámy s profesí detektiva pátrá po sériovém vrahovi mladých, úspěšných žen. A je velmi blízko jeho odhalení.

Belfast je město zvyklé na násilí. I poté, co dlouholeté sektářské boje mezi katolíky a protestanty utichly, jím čas od času otřesou ozvěny starých sporů a nových zločinů. Některé z nich páchá Paul Spector. Ve dne vystupuje jako vzorný otec dvou malých dětí a psychologický poradce lidí, kteří někoho ztratili. Ve dne špehuje a posléze pomalu vraždí krásné mladé tmavovlasé ženy. Stella Gibson je blondýna – a právě ona jediná má šanci Paula zastavit. Jejich vzájemný psychologický souboj ale bude nebezpečný pro oba dva.  
 
Seriál The Fall se inspiroval u těch nejlepších skandinávských detektivek, které v temnotách zločinu odhalují hnisavá místa v celé společnosti. K tomu jeho tvůrce Allan Cubitt posílil dualitu mezi sadismem a něhou, pesimismem a optimismem, slabostí a silou a hlavní téma našel v mocenském boji mezi mužským a ženským přístupem. Belfast, hlavní město tak obojaké a ztrápené země, jakou se stalo Severní Irsko, slouží pro tuto ambivalentní krimi jako lokace dokonale.
 
Druhá řada ještě posiluje psychologický ponor celého případu a bitvu názorů, postojů a myslí dvou hlavních postav. Detektivka totiž brzo zjistí, co diváci vědí od začátku – tedy kdo je vrah. A pak začne dlouhý hon připomínající krutou hru kočky s myší. Stellu hraje s ledovou elegancí Gillian Anderson, kdysi hvězda seriálu Akta X, která se před lety přestěhovala do Británie. Tam vloni slavila velký divadelní úspěch v tragédii Tramvaj do stanice Touha. Paul má tvář Jamieho Dornana, bývalého modela a bývalého přítele Keiry Knightley. Dornan se stal hercem, z něhož bude v únoru nejspíš velká hvězda, pokud bude mít adaptace erotického bestselleru 50 odstínů šedi takový úspěch, jak se čeká.  
 

Rekapitulace

I když by to do něj nikdo neřekl, Paul Spector už zabil tři ženy. Po druhé vraždě do Belfastu přijela z Londýna detektivka Stella Gibson, aby pomohla s vyšetřováním. Další násilné smrti mladé právničky policie nezabránila, Stella ale pojala podezření, že vraždy má na svědomí jeden muž. Paul mezitím napadl další ženu, přitom zabil jejího bratra, který ji bránil. Dívka útok přežila. Stále nervóznější Paul si jako alibi před manželkou vymyslel románek s patnáctiletou dívkou, která je do něho bláznivě zamilovaná. K tomu má problémy s místním gangsterem, který mlátil svou ženu. Stella se zase krátce zapletla s mladým ženatým detektivem, který se brzy poté stal obětí atentátu. 

The Fall II

Film / seriál
Hodnocení FDB 74.3 %
Foto HBO

Režie Jakob Verbruggen

Obsazení Gillian Anderson, Jamie Dornan, Niamh Clancy, John Lynch, Michael McElhatton, Ian McElhinney, Gerard Jordan

Délka 60 min.

Cinemax sobota 17. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC