Film / seriál

Těžký život humanitárních pracovníků

Perfektní den – hlavní hrdinové: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Stukan
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Vaše první. Na tu prostě nikdy nezapomenete. Kde jste ji potkali, co měla na sobě, co jste spatřili v jejích očích a jak se jí to vůbec stalo… Ano, řeč je o mrtvole.

Sophie je v malém humanitárním týmu nováček. A tohle je její první mrtvola – velký tlustý chlap, kterého někdo přes noc hodil do studny. Nebyl by to problém, kdybychom nebyli kdesi uprostřed balkánských hor, kde jsou široko daleko krom této už jen dvě studny s pitnou vodou. A ty jsou zaminované.

Mambrú je naproti tomu na poli mezinárodní pomoci už (možná doslova) ostříleným hráčem, a tak si ze situace těžkou hlavu nedělá. Místní lidé vodu potřebují. Takže seženeme lano a mrtvolu vytáhneme. To je celé. Nemůže to přece být tak složité.

A opravdu by to nebylo složité, nebýt místa, kde se vše stalo. Oficiálně vládne příměří, ale vojáků je všude plno, cesty blokují podminované mrtvé krávy, a aby toho nebylo málo, k týmu se na pár dní připojí krásná, svérázná a velmi svéhlavá Katya, s níž Mambrúa pojí poněkud komplikovaná minulost.

Zápletka je to jednoduchá, a přece geniální. Ať byste sebevíc zkoušeli uhodnout, kde Mambrúova jednotka to zpropadené lano nakonec sežene, nemáte šanci – tohle by vás prostě v životě nenapadlo. Jenže co víc – tím to ještě zdaleka nekončí. Po notné dávce černého humoru přichází poslední půlhodina nečekaných detailů a chvilek, kdy nejspíš budete mít na krajíčku. A Mambrú, jakkoli toho už ve válečných zónách viděl za život hodně, taky…

Tvůrci si vybrali opravdu neotřelé téma. A poradili si s ním skvěle. Naše nejspíš docela schematická představa o tom, co se asi tak na humanitárních misích může dít, dostává jiný rozměr. Najednou jsou tady opravdové lidské příběhy, smích i pláč.

Benicio del Toro v úloze šéfa výpravy je vskutku okouzlující, nicméně všichni členové dostávají víceméně stejný prostor a všichni jsou nakonec něčím zajímaví. Zmínit můžeme třeba skvělého Tima Robbinse – má za sebou hezkou řádku krásných rolí (včetně nezapomenutelného Andyho ve Vykoupení z věznice Shawshank) – ale v této poloze jste ho ještě určitě neviděli. A za povšimnutí stojí i minimalisticky, a přitom velmi působivě ztvárněná postava místního tlumočníka – Damir (Fedja Stukan) si o téhle misi zjevně myslí své a při pohledu na něj se chvílemi prostě neubráníte pobavenému úsměvu. 

Ačkoli film jistě nemusí sednout každému, opravdu mu nelze upřít velkou originalitu a ideální poměr vtipu a lidskosti. Když se Perfektní den promítal loni v Cannes, nadšení diváci spustili po skončení téměř desetiminutový bouřlivý potlesk vestoje. Zaslouženě.

Benicio del Toro v úloze šéfa výpravy je vskutku okouzlující, nicméně všichni členové dostávají víceméně stejný prostor a všichni jsou nakonec něčím zajímaví.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Perfektní den

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,7 %
Foto HBO

Režie Fernando León de Aranoa

Scénář Fernando León de Aranoa, Diego Farias podle knižní předlohy Pauly Farias

Obsazení Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Štukan, Eldar Residovic, Sergi López

Délka 105 min.

HBO čtvrtek 18. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC